Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Folyamatosan csökken a hívők száma Csehországban

Csehország - A tízmillió lakosú Csehországban csak a lakosság egyharmada vallja magát hívőnek, ami hét százalékkal kevesebb, mint 15 éve.
Közülük is mindössze tíz százalék jár rendszeresen templomba. Karácsonykor azonban jóval többen vannak a templomokban, mint máskor - derült ki abból az országos felmérésből, amelyet a prágai STEM közvélemény-kutató intézet készített decemberben.

A felmérésből az is kiderült, hogy a történelmi Morvaország lakossága továbbra is sokkal vallásosabb, mint a többi cseh régióé.

A STEM 1995 óta vizsgálja rendszeresen a vallásosság alakulását a Cseh Köztársaságban. A mostani felméréskor a megkérdezettek 12 százaléka állította, hogy istenhívő, 20 százalék pedig azt mondta, hogy inkább istenhívő. A megkérdezettek 36 százaléka egyértelműen ateistának, 32 százalék pedig inkább ateistának vallotta magát.

Ami a felekezeteket illeti az emberek 31 százaléka római katolikusnak mondta magát, míg a Csehtestvérek, illetve a Husziták református egyházakhoz tartozónak két-két százalék vallotta magát. A megkérdezettek fele azt válaszolta, hogy semmilyen egyházhoz nem tartozik.

A megszólított csehek egyötöde legalább évente egyszer meglátogatja a templomot. Havonta csak a vallásosak hét százaléka jár templomba. A megkérdezettek kétharmada azt mondta, hogy a karácsonyi templomlátogatás családi hagyományaik részét képezi. Közülük azonban csak egy vesz részt misén, mások csak azért mennek a templomba, hogy megnézzék a cseh vidékeken nagyon népszerű betlehemeket. Ez az arány is öt százalékkal alacsonyabb, mint tíz éve.

A felmérés során megszólított emberek 51 százaléka azt mondta, soha nem jár templomba.

Olvasóink írták

  • 3. dodó 2010. december 23. 20:59
    „Folyamatosan növekszik a művelt emberek száma Csehországban.”
  • 2. 620829 2010. december 23. 20:27
    „Hát egy dolog tény---a mai egyházasnak semmi köze JÉZUS által hírdetett újszövetséghez---”
  • 1. történész 2010. december 23. 17:34
    „Ott már nyugat van és a pápai diktatúrával nem lehet a hívőt megvezetni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véres tiltakozás a parlamentben: kiugrott a páholyból - videók!

Egy férfi levetette magát a magasból a román parlamentben, mialatt a honatyák a bizalmatlansági indítványt vitatták. Tovább olvasom