Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Folytatódhat Chirac sikkasztási pere

Franciaország - Folytatódhat a Jacques Chirac volt francia elnök ellen közpénzek elsikkasztása miatt márciusban felfüggesztett per - határozott a francia semmítőszék pénteken.
A 11 évi jogi csatározás után indított pert azért függesztették fel, mert Chirac egyik vádlott-társa panaszt emelt. Úgy találta, hogy a tárgyalt sikkasztási és hivatali visszaélési ügyek egy része túl régen történt, s ezért alkotmányossági problémákat vet fel a per. A semmitőszék azonban úgy határozott, hogy nem állnak fenn olyan körülmények, amelyek miatt az alkotmányos tanács elé kellene vinni az ügyet.

Az eljárást a második tárgyalási napon, március 8-án függesztették fel. Az egykori elnök egészségi állapotára hivatkozva egyik meghallgatáson sem jelent meg. Franciaországban azóta nem állt bíróság előtt államfő, hogy 1945-ben Philippe Pétain marsallt a nácikkal való együttműködés miatt hazaárulásért perbe fogták és elítélték.

A 78 éves Chiracot, aki 12 évig állt az ország élén, azzal vádolják, hogy nem létező állásokért fizetett ki jelentős összegeket politikai szövetségeseinek, amikor 1977 és 1995 között Párizs polgármestere volt. A visszaélések miatt azért nem indítottak hamarabb eljárást, mert Chirac, aki máig az egyik legnépszerűbb politikus Franciaországban, két elnöki mandátuma alatt mentelmi jogot élvezett. Ha bűnösnek találják, az egykori államfőt akár 10 év börtönre és 150 ezer eurós pénzbüntetésre is ítélhetik.

Egy párizsi bíróság június 20-án vizsgálja meg újra az ügyet, és akkor dönt arról is, hogy mikor folytatódjon a per. Az AFP francia hírügynökség értesülései szerint szeptember közepén várható újabb tárgyalás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nacionalisták verekedtek össze muszlimokkal

Összeverekedtek egymással nacionalista tiltakozók és muzulmán hívők pénteken a bolgár fővárosban, a csetepatéban többen megsebesültek. Tovább olvasom