Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Folytatódik a Strauss-Kahn elleni eljárás

Továbbra is folyik az eljárás Dominique Strauss Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) egykori vezetője ellen szexuális erőszak kísérlete miatt, és a nyomozók megvizsgálják a vádló szavahihetőségével kapcsolatban felmerült kétségeket is - jelentette be a manhattani ügyészség pénteken.
"A manhattani ügyészség tovább nyomoz a feltételezett bűntettek ügyében, és ezt addig folytatja, amíg az összes fontos tényre fény nem derül" - közölte Cyrus Vance ügyész a New York-i fellebbviteli bíróság előtt, miután rendkívüli meghallgatást tartottak Strauss-Kahn ügyében, és a bíró megszüntette a francia politikus házi őrizetét.

Az ügy jelentős fordulatot vett, mert az ügyészség bejelentette, hogy az addig maximálisan megbízhatónak feltüntetett vádló, egy 32 éves guineai bevándorló szobalány szavahihetőségével kapcsolatban kétségek merültek fel, és több ellentmondást fedeztek fel a vallomásaiban is. A nő az esküdtszék előtt is hamis tanúvallomást tett, s ezt később beismerte - derült ki az ügyészség Strauss-Kahn védőügyvédeinek küldött leveléből. A vádló ugyanis eredetileg azt állította, hogy miután a DSK becenéven is ismert politikus erőszakoskodni próbált vele a luxuslakosztályában, amelyet a nő takarított, ő azonnal elhagyta a szobát és szólt a főnökének. "A panaszos azóta bevallotta, hogy ez a vallomás nem volt igaz, és a 2806-os lakosztályban történtek után ő egy másik szobát kezdett el takarítani, majd visszatért a 2806-os lakosztályba, és azt is elkezdte kitakarítani, mielőtt a főnökének szólt volna az incidensről" - olvasható a levélben.

Bár a helyszínen talált, félreértelmezhetetlen bizonyítékok szerint valóban volt szexuális kapcsolat az akkori IMF-vezér és a szobalány között, az ügyészek már kételkednek annak a vádlott által leírt körülményeiben, mintahogyan abban is, amit a nő a saját hátteréről állított. A The New York Times birtokába jutott információk szerint a nő a Strauss-Kahnnal való találkozása utáni napokban többször is felhívott egy bebörtönzött férfit, akivel arról beszélgettek, milyen haszonnal járna, ha beperelné a politikust. A nyomozók kiderítették, hogy ezt a bizonyos férfit 181 kilogramm marihuána birtoklásáért ítélték el, és az utóbbi két évben rendszeresen utalt pénzt a szobalány bankszámlájára, összesen körülbelül 100 ezer dollárt. Különösnek találták a nyomozók azt is, hogy a nő öt telefontársasággal állt szerződésben, amelyeknek havonta több száz dollárt fizetett ki. A nő vallomásaiban ragaszkodott ahhoz, hogy csak egy telefonja van.

Arra is fény derült a nyomozás során, hogy a szobalány mást mondott a hatóságoknak, amikor politikai menedékjogot kért, és mást a nyomozóknak. Ez utóbbiaknak azt állította például, hogy a kérvényében egy korábbi erőszakolásra is hivatkozott, ám az ügyészség utána nézett, és nem találta nyomát ennek az esetnek a nő papírjai között, ahogyan a szobalány állítólagos nemiszerv-csonkításáról is ellentmondásos információkra bukkantak.

A nő ügyvédje, Ken Thompson szerint az ügyészség azért hátrál ki az ügyből, mert fél a következményeitől. Thompson kijelentette, hogy ha szükséges, akkor a szélesebb nyilvánosság elé tárja a valódi történetet. Az ügyvéd úgy véli, Strauss-Kahn védői arra építették fel a stratégiájukat, hogy bebizonyítsák, a nő is akarta a szexuális együttlétet. "Ez azonban hazugság" - mondta. "Harcolt azért, hogy elmeneküljön, de Strauss-Kahn térdre kényszerítette és szexuálisan bántalmazta, majd amikor befejezte, ő felkelt és undorában Strauss-Kahn spermáját szétköpködve a szobában elfutott" - írta le a nő szemszögéből a történteket Thompson, és hozzátette: a politikus összezúzta a nő vagináját, megkarmolta a vállát és letépte a harisnyáját.

A francia szocialista párt, amelynek színeiben Strauss-Kahn a 2012-es elnökválasztáson indult volna, pénteken közleményben üdvözölte a manhattani ügyészség döntését a házi őrizet megszűntetéséről. A pártnak július 13-ig kell bejelentenie, kit indítanak az elnökválasztáson, amelyet elemzők szerint DSK jó eséllyel megnyert volna.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kadhafi a NATO-t és Európát fenyegette

Hangüzenetben beszédet intézett Moammer el-Kadhafi líbiai vezető pénteken az észak-afrikai arab… Tovább olvasom