Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 3°C | 12°C Még több cikk.

Folytatódott a francia légiirányítók sztrájkja

Folytatódott a légiirányítók előző nap megkezdett, négynaposra tervezett sztrájkja szerdán Franciaországban: a párizsi Orly repülőtéren a járatok felét, a Roissy - Charles de Gaulle termináljain negyedét törölték. A Budapestre közeledő repülőket nem érinti a munkabeszüntetés.
A sztrájk fennakadásokat okoz a légi közlekedésben: a járattörlések elsősorban a francia belföldi és egyes európai járatokra vonatkoznak, de a felszálló repülők esetében is egyre hosszabb késésekre kell számítani. Egyes vidéki francia városokban teljesen bezárták a kisebb repülőtereket.

A párizsi repülőtereken kígyózó sorokat látni a légitársaságok pultjai előtt, de az emberek viszonylagos nyugalomban várakoznak. A délelőtt folyamán a Budapestre induló járatok átlagosan félórás késéssel közlekedtek.

A Párizsi Repülőtéri Igazgatóság (ADP) arra kéri az utasokat, hogy járataik menetrendjéről a repülőtérre való indulás előtt a légitársaságoknál érdeklődjenek.

A legutóbbi, januári kétnapos munkabeszüntetésük után az öt szakszervezet ismét együtt szólított fel a keddtől szombatig tartó sztrájkra, az ellen tiltakozva, hogy az Európai Unió az európai légi irányítás egységesítésére törekszik.

A légiirányítók attól tartanak, hogy a francia kormánynak az őket érintő átszervezési programja az egységes európai légi irányítás létrehozása keretében, felszámolná a 12 ezer közalkalmazottat, köztük 4.400 légiirányítót foglalkoztató, önálló francia polgári légiközlekedési igazgatóságot (DGAC), s ez munkahelyek megszűnésével, illetve a közszolgálati juttatásaik elvesztésével járna.

Az Európai Bizottság össze akarja vonni a 27 tagállam jelenleg 27 önálló légi irányítását, a szakszervezetek kifogásolják, hogy a francia központ a tervek szerint 2012-ig beleolvadna egy négy másik országgal közös igazgatóságba, miközben az elkövetkező 15 évben várhatóan 50 százalékkal fog növekedni a légiközlekedés Európa légterében. Ezenkívül az ellen is tiltakoznak, hogy az év végén nyugdíjba vonuló 190 légiirányító munkahelye megszűnik.

A sztrájkban való részvételről nagyon különböző adatok láttak napvilágot: a DGAC szerint a 12 ezer alkalmazottnak alig 6,4 százaléka sztrájkol, míg a szakszervezetek szerint a légiirányítók több, mint fele csatlakozott a munkabeszüntetéshez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A spanyol szenátus jóváhagyta az abortusztörvényt

A spanyol szenátus jóváhagyta szerdán az új abortusztörvényt, amely lehetővé teszi a terhesség művi… Tovább olvasom