Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Folytatódott a tüntetés a Bécsi Egyetemen

Ausztria - Pénteken is folytatódott az egyetemisták tüntetése az osztrák fővárosban, de vidéki egyetemek is bekapcsolódtak a megmozdulásba - számolt be róla az osztrák tömegtájékoztatás.
A Bécsi Egyetem központi előadótermét még csütörtökön foglalta el több száz diák, megakadályozva az előadások megtartását. A békés tüntetés résztvevőinek egy része pénteken délután a turistalátványosságnak számító körúton, a Ringen a tudomány- és kutatásügyi minisztérium elé vonult.

A Grazi Egyetemen is elfoglaltak néhány termet tüntető diákok, és több más városban is szerveztek támogató akciókat.

A tüntetéssorozat a Képzőművészeti Egyetemen kezdődött kedden. Résztvevői a felsőfokú oktatás színvonalának hanyatlásától tartanak a bolognai rendszer bevezetésének módja és a költségvetési megszorítások miatt, emellett a tandíj teljes eltörlését és az egyes egyetemeken meglévő létszámkorlátozások megszüntetését követelik. A diákok túlzsúfolt tanórákra és szűk tantárgyválasztékra is panaszkodnak.

Az elmúlt hetekben feszültséget keltett a felsőoktatásban az is, hogy a felsőoktatási tandíj eltörlésével (a diákok nagy többségének nem kell fizetnie) megugrott a beiratkozások száma. A tavalyi tavaszi félév óta gyakorlatilag ingyen tanulhatnak az osztrák és más EU-beli hallgatók az ország felsőoktatási intézményeiben, de az ősszel beiratkozottaké az első évfolyam, amelyik tanulmányai kezdetétől élhet a fizetési felmentésekkel. Összesen több mint 42 ezren kezdték meg egyetemi tanulmányaikat Ausztriában az október elején kezdődő őszi - helyi szóhasználattal: "téli" - félévben, átlagosan 15 százalékkal többen, mint tavaly. Egyes felsőoktatási intézményekben azonban - az észak-ausztriai Linz és Salzburg egyetemein - közel negyven százalékkal több az elsőéves diák idén.

Az ingyenesség még vonzóbbá tette az osztrák egyetemeket és főiskolákat az északi szomszédságban, Németországban is. Míg 2000-ben 2,6 százalék volt a német hallgatók aránya, 2009 tavaszán elérte a 7,8 százalékot. Felmerült, hogy fizettessenek költségtérítést a német diákokkal, Johannes Hahn felsőoktatásért felelős miniszter azonban ezt elutasítja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rajtol a romániai elnökválasztási kampány

Románia - Hivatalosan is megkezdődött pénteken Romániában az elnökválasztási kampány, amelyben az… Tovább olvasom