Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Folytatódtak a kormányellenes tüntetések Bukarestben - galériával!

Folytatódtak a súlyos összecsapások vasárnap este Bukarestben az egészségügyi rendszer tervezett privatizálása miatt a kormány, a Traian Basescu államfő ellen tüntetők és a rendfenntartó erők között.
A Realitatea hírtelevízió ismét egyenes adásban közvetített a zavargásokról. Eszerint az Egyetem téren - ahol már szombaton is incidensek voltak a csendőrök és a tiltakozók között - vasárnap este az utcára vonulók közül többen petárdákat lőttek a rohamrendőrökre, akiket üvegekkel és kövekkel is megdobáltak. A rendfenntartók könnygázzal válaszoltak. Tüntetések zajlottak ismét több romániai nagyvárosban.

Traian Igas belügyminiszter válságstábot hívott össze, hogy értékeljék az elmúlt napok bukaresti eseményeit, és megtervezzék a szükséges intézkedéseket.

Az elégedetlenség hátterében az új egészségügyi törvény tervezete áll, amely az egészségügy privatizációját helyezte kilátásba, és amelyet maga Basescu szorgalmazott erőteljesen.

Többen megsebesültek Bukarestben az egészségügy privatizálása elleni tüntetésen. Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement (galéria)

Az esetleges magánosítás éles vitát váltott ki a román közéletben. Az államfő néhány nappal ezelőtt durva szóváltásba keveredett egy televíziós műsorban a köztiszteletnek örvendő Raed Arafat orvossal, aki a rendszerváltás után kiépítette a korszerű sürgősségi mentőszolgálatot (SMURD). A Basescu által támogatott tervezet a mentőszolgálat piacát is magánosítaná, amivel az orvos nem ért egyet.

A vita nyomán a palesztin származású Arafat lemondott az egészségügyi minisztériumban betöltött államtitkár-helyettesi tisztségéről. Ezt követően több romániai nagyvárosban az emberek szimpátiatüntetést szerveztek az orvos mellett.

Többen megsebesültek Bukarestben az egészségügy privatizálása elleni tüntetésen. Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement (galéria)

Bár Basescu és a kormány időközben visszakozott, azaz Ritli László egészségügyi miniszterrel visszavonatta a jogszabály tervezetét - amely egyelőre még csak internetes honlapon, a "társadalmi vitára bocsátás" stádiumában volt -, az indulatokat nem lehetett megfékezni, a tüntetések Basescu- és kormányellenes tiltakozássá fajultak.

Emil Boc miniszterelnök jelezte: a kormánykoalíciót alkotó Demokrata Liberális Párt (PD-L) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) hétfőn egyeztetni készül egy olyan új egészségügyi törvényről, amely már nem tartalmazza a Sürgősségi Rohammentő Szolgálat (SMURD) feloszlatását, sem a sürgősségi rendszer privatizálását.

Olvasóink írták

 • 10. Qllancs 2012. január 17. 11:11
  „BUKAREST ====BUDAPEST !!!!!!”
 • 9. Csecs 2012. január 16. 18:15
  „8: Te nem értetted meg a mondandóm lényegét, mert megint mellébeszélsz sajnos. Én nem emlékszem, hogy az IMF-hez fordultam volna. Tudtommal még a 80-as években fordult egy bizonyos pénzügyminiszer (Medgyesi, ha mond valamit a név...), akit nem legitim kormány jelölt ki, hanem egy pártállami rendszer ültette a helyére, ergo semmi közünk hozzá. Most pedig egy olyan kormány pénzügyminiszere fordult hozzájuk, akit te tartasz illegitimnek, mi több, folyamatosan titulálod bűnöző csoportnak (ami ugye szürrealizmus, magad mondád...).

  9: Semmivel sem különbek. De Magyarország államformája köztársaság (még ha a nevében nem is szerepel), nem pedig uniós gyarmat (még ha a valóság ezt is mutatja), úgyhogy sem egy portugál ex-maoista, sem egy francia-zsidó ex(?)-pedofil ne mondja meg egy üzleti alapon szerveződő közösségben, hogy mi lehet Hazánk alkotmányában! gyurcsány meg végképp fogja be a száját és örüljön, hogy szabadlábon védekezhet!”
 • 8. klj-54 2012. január 16. 15:49
  „7. Csecs 2012.01.16. 15:22
  Roppant sajnálom, hogy nem értettél meg!
  Aki megkeresi az IMF-t az vállalja a feltételeket.
  Egy céget egy bűnöző csoporttal össze hasonlítani elég elvont gondolkodásra vall, hogy meg ne sértselek:
  szürrealistára!”
 • 7. Csecs 2012. január 16. 15:22
  „6. még egyszer leírom, hátha felfogod, miről van szó. Úgy látom, a szövegben csak az ellentmondást kerested, tehát a szövegértéssel lehetnek problémáid:

  Tegyük fel, hogy elszegényedett kisnyugdías vagy és "gyámság alá vesz" egy "zenész" család, aki egyébként mélységesen lenéz és csak a veled járó örökség miatt nem dob ki a házadból. A kenyeret is pénzért adják neked, de például csili-vili ruhára mindig kapsz tőlük, hogy ne érje szó a ház elejét. Dolgozni nem engednek, mert akkor a sajátjaik nem jutnának jövedelemhez. Ehelyett elküldenek egy rokonukhoz, aki uzsorázásból él. Ha nem csalogattak volna magukhoz ilyen-olyan ígéretekkel, élhetnéd a világodat, mint más normális ember. De így az utolsó bőrt is lehúzzák rólad és ha nem tetszik, leköpnek meg bekötnek az istállóba a lovaik közé. Közben felveszik a nyugdíjadat és ha beadtad a kulcsot, a házad is rájuk száll. Most ezt a kisnyugdíjast helyettesítsd be Magyarországgal.

  Tehát olvasd el újra, keress összefüggést az unió, az IMF és hazánk, illetve a csicskatartó, az uzsorás és az "eltartott" kapcsolata között. Nem mellébeszélni kell, nem homályosítani és nem a sz*rt kenni a másikra. Nem a munkáról volt szó az általad ideerőszakolt szövegrészben, hanem a jövedelemről. Mint ahogy a britek hatalmas százaléka is segélyen él, míg a vendégmunkások dolgoznak helyettük, akárcsak Németországban is. És ez a nagy százalék az a "közvélemény, akinek be tudják adni a TV-ben, hogy Magyarországon Viktatúra és fasizmus van. Úgyhogy árnyékra vetődtél, de nagyon. Harag részemről sincs, a lelki sérülteket inkább sajnálni szoktam.

  5: A helyes út az lett volna, ha 2004-ben elolvassuk az apróbetűs részt is és nemet mondunk, megpróbálunk a saját lehetőségeinkből élni. Most úgy nézünk ki, mint a putri, ahol ott virít a hitelből vett plazmatévé, de se vécé, se fűtés. Vagy elhiszi még manapság valaki, hogy az EU-pénzek pusztán felebaráti szeretetből folytak be? Súlyos ára volt. Piacnak kellettünk, fogyasztónak. Megvették a boltot, hogy bezárhassák.”
 • 6. klj-54 2012. január 16. 13:40
  „4. Csecs
  Ha nekem címezted akkor sajnos eltévedtél!
  Tele vagy önellentmondással és nem a felvetésemre válaszoltál.
  "Dolgozni nem engednek, mert akkor a sajátjaik nem jutnának jövedelemhez"
  Namostakkor hogy is van ez?
  Az általad lenézett etnikum mégis dolgozik?
  Vagy mégsem és nem is akar?
  Hú de rossz is az amikor valaki elfelejti ha egy másik topicban kit írt róluk.
  De harag az nincs:)”
 • 5. újratöltve 2012. január 16. 12:38
  „4. Csecs 2012.01.16. 10:44! Akkor szerinted mi is a helyes út?”
 • 4. Csecs 2012. január 16. 10:44
  „Tegyük fel, hogy elszegényedett kisnyugdías vagy és "gyámság alá vesz" egy "zenész" család, aki egyébként mélységesen lenéz és csak a veled járó örökség miatt nem dob ki a házadból. A kenyeret is pénzért adják neked, de például csili-vili ruhára mindig kapsz tőlük, hogy ne érje szó a ház elejét. Dolgozni nem engednek, mert akkor a sajátjaik nem jutnának jövedelemhez. Ehelyett elküldenek egy rokonukhoz, aki uzsorázásból él. Ha nem csalogattak volna magukhoz ilyen-olyan ígéretekkel, élhetnéd a világodat, mint más normális ember. De így az utolsó bőrt is lehúzzák rólad és ha nem tetszik, leköpnek meg bekötnek az istállóba a lovaik közé. Közben felveszik a nyugdíjadat és ha beadtad a kulcsot, a házad is rájuk száll. Most ezt a kisnyugdíjast helyettesítsd be Magyarországgal.”
 • 3. klj-54 2012. január 16. 08:37
  „Aki nem akarja elfogadni az IMF feltételeit az ne keresse őket!
  Ha tőlem valaki pénzt kér akkor ugye én szabom meg, hogy kinek, mikor és mennyit adok, milyen feltételek mellett?
  Ha ez magánszemélynél így van, miért kell hisztizni egy cég esetében?”
 • 2. DobóI 2012. január 16. 05:13
  „Ide vezet az IMF diktátum..”
 • 1. Csecs 2012. január 15. 23:33
  „Csak nehogy a PSD húzódjon meg az egész mögött, mint a bányászjárások idején! (PSD=kommunista utódpárt, mint nálunk az MSZP és a DK nevű gittegylet)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Csendes-óceánba zuhant a Fobosz-Grunt

A meghibásodott orosz űrszonda el nem égett darabjai vasárnap a Csendes-óceánba zuhantak, közép-európai idő szerint este háromnegyed hétkor - közölte az orosz védelmi minisztérium illetékese. Tovább olvasom