Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Folytatódtak a tiltakozó megmozdulások Romániában

Bukarestben és Románia mintegy tizenöt városában több mint tízezren tüntettek hétfőn - közölte kedden Marius Militaru, a belügyminisztérium szóvivője.
A szóvivő összegzése szerint szerint hétfőn este a legtöbb tiltakozó Bukarest központjában gyűlt össze, ahol több mint ezren voltak. A román média 1500-ra becsülte a tiltakozók számát.

Bukarestben kezdetben többnyire nyugdíjasok, illetve olyan forradalmárok, gyülekeztek, akik az 1989-es romániai forradalom óta különböző kedvezményekben részesülnek. A kormány jelentősen korlátozni akarja a kedvezményezettek körét, s ezzel nem értenek egyet az érintettek.

A bukaresti tüntetés körülbelül éjfélkor ért véget. Incidensek nem voltak, a rendőrség mintegy 113 személyt állított elő, még mielőtt csatlakoztak volna a tömeghez. A karhatalmisok szerint ugyanis köveket, láncokat, botokat és szúrófegyvereket találtak náluk.

Szombaton és vasárnap is tüntetés volt Bukarestben, amelynek végén a tiltakozók egy csoportja összecsapott a rendőrökkel, összetörtek üzleteket és egyéb anyagi károkat okoztak. A rendőrök szerint az agresszív tüntetők futballhuligánok voltak.

A rendfenntartó erők az összecsapások elkerülése végett módosítottak taktikájukon, és a tiltakozók köré több szűrőpontot állítottak fel, hogy eleve megakadályozzák a csendőrökkel összecsapni akaró személyek elkeveredését a tömegben.

Románia mintegy tizenöt városában is tüntetések voltak hétfőn este, a legnagyobbak Kolozsváron, Temesváron, Aradon és Marosvásárhelyen.

A tiltakozók általában Traian Basescu államfő és a kormány lemondását követelték. Olyan feliratokat is a magasba emeltek, amelyeken Basescut Nicolae Ceausescu néhai román kommunista diktátorhoz hasonlították.
Cristian Parvulescu román politikai elemző szerint az egészségügy privatizációjáról folytatott vita csak a kiváltó szikrája a tüntetéssorozatnak. Az emberek valójában az alacsony életszínvonalukkal és az elmúlt két évben bevezetett szigorú megszorító intézkedésekkel elégedetlenek. 2010. júniusában 25 százalékkal csökkentették a közalkalmazottak béreit, s ebből egyelőre csak 15 százalékot adott vissza a kormány.

Román elemzők egyetértenek abban, hogy Romániában tizenöt éve nem voltak ilyen heves utcai tüntetések. A 2004 decembere óta államfői posztot betöltő Basescunak is először kell szembenéznie ilyen erőteljes népharaggal.
A román média egy része szerint Emil Boc miniszterelnök csak kormányátalakítással tudja majd lecsillapítani az elégedetlenkedő lakosságot, de egyelőre a kormánykoalíció nem adta jelét annak, hogy ilyen radikális döntésre készülne.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűzlovasok Szent Antal ünnepén

Szent Antal emléke előtti tisztelegtek egy spanyol faluban. San Bartolomé de Pinaresben 500 éve… Tovább olvasom