Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Fotók, videó: tömegverekedés tört ki egy egyiptomi meccsen: 74 halott

Hetvennégy ember életét vesztette egy labdarúgó mérkőzést követően a szurkolók között kitört tömegverekedésben szerdán az egyiptomi Port Szaíd kikötővárosban - közölték kórházi források.
Hetvennégy ember életét vesztette egy labdarúgó mérkőzést követően a szurkolók között kitört tömegverekedésben szerdán az egyiptomi Port Szaíd kikötővárosban - közölték kórházi források.

Az arab ország egészségügyi minisztériuma előzőleg negyven halálos áldozatról számolt be, majd 73 halottról, végül szerda este a hivatalos adatokat úgy módosították, hogy 74-en haltak meg a tömegverekedésben - köztük egy rendőr -, s a sebesültek száma 188. Évtizedek óta ez a legsúlyosabb sporttal kapcsolatos incidens Egyiptomban.

Tragédia az egyiptomi futballmeccsen

Az országot ideiglenesen irányító katonai tanács vezetője, Mohamed Huszein Tantávi marsall katonai helikoptereket küldött Port Szaídba, hogy a sebesültek szállításában segédkezzenek. Egyes nem hivatalos források szerint a tömegverekedésben csaknem ezren sebesültek meg, s ellátásukra a katonai kórházakat is mozgósították. A Muzulmán Testvériség - Egyiptom legerősebb szervezete, amely a legutóbbi választásokon pártján, a Szabadság és Igazságosság Pártján keresztül a parlamenti mandátumok 47 százalékát szerezte meg - a megbuktatott Hoszni Mubarak elnök híveit tette felelőssé a tragédiáért, a kibontakozott erőszakért. Az iszlamista párt egy közleményében "előre kitervelt" akciónak minősítette a verekedés kiprovokálását, amely egyfajta üzenetként értelmezhető a régi rezsim híveitől.Az összetűzés azután tört ki, hogy a mérkőzés lefújását - a helyi csapatnak, az al-Maszrinak a tabellát vezető al-Ahlival szembeni ritka, 3-1-es győzelmét - követően a helyi klub szurkolói elözönlötték a pályát. Kövekkel, petárdákkal, üvegpalackokkal dobálták meg a rivális csapat híveit és több játékost megsebesítettek.

 
Egyiptom: gyászidőszakot rendeltek el, felfüggesztették a futballbajnokságokat

Az Egyiptomi Labdarúgó-szövetség hivatalos közleményben tudatta: gyászidőszakot rendelt el a szerdai stadionkatasztrófa után. Port Szaidban több mint hetven ember vesztette életét az al-Maszri–al-Ahli találkozó után kitört véres összecsapásokban.

„Az Egyiptomi Labdarúgó-szövetség azonnali hatállyal, meghatározatlan időtartamra felfüggeszt mindennemű futballtevékenységet a négy országos bajnokságban az al-Maszri–al-Ahli mérkőzésen történt tragikus és sokkoló események miatt. Az egyiptomi labdarúgás háromnapos gyászidőszakot tart az erőszak minden áldozata emlékére" – tudatták.

A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján a hetvennégy áldozatot követelő tragédia minden idők harmadik legtöbb halálozással járó futballkatasztrófája a limai futball-lázadás (328 halálos áldozat) és a Hillsborough (96) után, és minden sporteseményt tekintve is a tíz legsúlyosabb stadionkatasztrófa között van. Az egyiptomi kormány és a parlament csütörtökön rendkívüli ülést tart az események miatt

A helyi hullaház egyik, neve elhallgatását kérő orvosa elmondta, hogy a halálos áldozatok között van a biztonsági erők több tagja is. A tömegverekedés kitörése után nem sokkal, az áldozatokkal való együttérzés jegyében lefújták a kairói stadionban az al-Iszmailíja és a Zamalek csapatok között zajló labdarúgó mérkőzést. Az egyiptomi állami televízió felvételeinek tanúsága szerint a stadion egy részében tűz ütött ki. A stadion hangosbemondója szerint a Zamalek néhány dühös szurkolója a mérkőzés félbeszakítása miatti tiltakozásul felgyújtotta a létesítmény egy részét. Az egyiptomi parlament szerda este úgy döntött, hogy másnap a futballerőszakról rendkívüli ülést tart.

Az egyiptomi hadsereg ellenőrzi Port Szaídot a véres tömegverekedés után

Az egyiptomi hadsereg ellenőrzi Port Szaídot a szerdai véres tömegverekedés után - jelentette az egyiptomi állami tévé, amely szerint a katonai egységeket a további erőszakcselekmények megakadályozására vezényelték az észak-egyiptomi kikötővárosba.

Az országot ideiglenesen irányító katonai tanács vezetője, Mohamed Huszein Tantávi marsall telefonon keresztül nyilatkozva azt hangoztatta az egyik egyiptomi sportcsatornán, hogy kiderítik, kik állnak a 74 halálos áldozatot és csaknem kétszáz sebesültet követelő erőszakcselekmények mögött, nem kerülhetik el a felelősségre vonást. Közlése szerint az áldozatok kártérítésre számíthatnak az ügyek kivizsgálása után.

Tantávi kitért arra, hogy következetesen megvalósítják a hatalom civileknek való átadásának programját, s meggyőződése, hogy kudarcot vallanak az ország destabilizálására irányuló próbálkozások.

Az állami televízióban bejelentették azt is, hogy az egyiptomi kormány csütörtökön rendkívüli ülést tart a Port Szaídban történtek kapcsán. Előzőleg az egyiptomi parlament döntött úgy szerda este, hogy csütörtökön rendkívüli ülést tart.

A belügyminisztérium közlése szerint eddig 47 embert vettek őrizetbe a tragédiába torkolló verekedéssel összefüggésben, a Tatávi marsall által kezdeményezett vizsgálat keretében.

A Muzulmán Testvériség - Egyiptom legerősebb szervezete, amely a legutóbbi választásokon pártján, a Szabadság és Igazságosság Pártján keresztül a parlamenti mandátumok 47 százalékát szerezte meg - a megbuktatott Hoszni Mubarak elnök híveit tette felelőssé a tragédiáért, a kibontakozott erőszakért. Az iszlamista párt egy közleményében "előre kitervelt" akciónak minősítette a verekedés kiprovokálását, amely egyfajta üzenetként értelmezhető a régi rezsim híveitől.

Port Szaíd kikötővárosban egy labdarugó mérkőzést követően tört ki tömegverekedés szurkolók között, s az összecsapásokban 74-en haltak meg, köztük egy rendőr. Csaknem kétszázan megsebesültek, a hadsereg helikoptereket küldött a helyszínre, hogy kórházba szállításukban segédkezzenek. Évtizedek óta ez a legsúlyosabb sporttal kapcsolatos incidens Egyiptomban.

Az összetűzés azután tört ki, hogy a mérkőzés lefújását - a helyi csapatnak, az al-Maszrinak a tabellát vezető al-Ahlival szembeni ritka, 3-1-es győzelmét - követően a helyi klub szurkolói elözönlötték a pályát. Kövekkel, petárdákkal, üvegpalackokkal dobálták meg a rivális csapat híveit és több játékost megsebesítettek.

A tömegverekedés kitörése után nem sokkal, az áldozatokkal való együttérzés jegyében lefújták a kairói stadionban az al-Iszmailíja és a Zamalek csapatok között zajló labdarúgó mérkőzést. Az egyiptomi állami televízió felvételeinek tanúsága szerint a stadion egy részében tűz ütött ki. A stadion hangosbemondója szerint a Zamalek néhány dühös szurkolója a mérkőzés félbeszakítása miatti tiltakozásul felgyújtotta a létesítmény egy részét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Concordia: előzetes eljárást indít a párizsi ügyészség

Előzetes eljárást indít a párizsi ügyészség a Costa Concordia olasz óceánjáró luxushajó balesetének… Tovább olvasom