Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Franciaország marasztó, az osztrákok és a németek kompromisszumkészséget várnak

Francois Hollande szeretné, ha Nagy-Britannia az Európai Unió tagja maradna. A spanyol kormány véleménye szerint nagy hátránnyal járna az Egyesült Királyság lakossága számára Nagy-Britannia esetleges kilépése.
Berlin is kompromisszumkészséget vár Londontól

Németország azt akarja, hogy Nagy-Britannia az Európai Unió (EU) tagja maradjon, és legyen nyitott a kompromisszumra a közösség jövőjéről folytatott vitában - jelentette ki Angela Merkel német kancellár a brit kormányfő szerdai beszédére reagálva.

A kancellár Berlinben nyilatkozva hangsúlyozta: Európa azt is jelenti, hogy kölcsönös engedményekkel járó, méltányos megegyezésre kell jutni a közösség egészét érintő ügyekben. Erről az alapról indulva "természetesen lehet beszélni a brit kívánságokról, de nem szabad szem elől téveszteni, hogy más országoknak más kívánságai vannak" - mondta Angela Merkel, hozzátéve, hogy "Németország és én személyesen is azt kívánom, hogy Nagy-Britannia az EU fontos alkotórésze és aktív tagja legyen".

Guido Westerwelle német külügyminiszter David Cameron brit kormányfő beszédét kommentálva azt emelte ki, hogy az EU sorsközösség, aminek minden következményét vállalni kell, és nem lehet mazsolázni belőlük. Németország azt akarja, hogy Nagy-Britannia az EU aktív és konstruktív tagja maradjon, és úgy véli, hogy a közösség tagjait összefűző kapcsolatokat még szorosabbá kell tenni, mert a gazdasági válságot csak az integráció elmélyítésével lehet megoldani.

Nem mindenben Brüsszelnek kell dönteni, de "a mazsolázás politikája sem működőképes" - emelte ki Guido Westerwelle németül elmondott, majd angolul megismételt állásfoglalásában, amelyben hangsúlyozta, hogy Németország szerint "több Európára van szükség", de a nemzeti szuverenitást is meg kell tartani.

A német álláspontot összefoglalva Steffen Seibert kormányszóvivő szerdai tájékoztatóján elmondta: "Az EU-nak szüksége van Nagy-Britanniára, és Nagy-Britanniának is az EU-ra", a brit miniszterelnök beszéde pedig megerősíti, hogy Németország és Nagy-Britannia érdekei számos ponton egyeznek az EU-ban.

David Cameron hetek óta feszült figyelemmel várt beszédében kijelentette, hogy a brit lakosság körében "minden eddiginél nagyobb a kiábrándultság" az EU-val szemben, ezért kormánya újra akarja tárgyalni viszonyrendszerét az unióval, és ha sikerül megállapodni, akkor a kormány népszavazásra bocsátja az egyezséget a következő, 2015-ben kezdődő parlamenti időszak első felében.

Franciaország azt szeretné, ha Nagy-Britannia EU-tag maradna

Francois Hollande francia elnök a szerdai kormányülésen jelezte: azt szeretné, ha Nagy-Britannia az Európai Unió tagja maradna - közölte a kormányszóvivő.

Najat Vallaud-Belkacem ezt annak kapcsán mondta, hogy David Cameron brit kormányfő 2015 utánra népszavazás kiírását tervezi hazája uniós tagságának megtartásáról.

"A köztársasági elnök természetesen kifejezte azon vágyát, hogy Nagy-Britannia az Európai Unióban maradjon" - fogalmazott a szóvivő. Felhívta arra a figyelmet, hogy az uniós tagság "kötelezettségekkel" jár, amelyek közé tartozik a szolidaritás.

"Mi egy olyan Európában hiszünk, amely egyben szolidaritási paktum is, és ez a szolidaritás minden tagállamra érvényes, különben nem beszélhetünk szolidaritásról" - mondta Vallaud-Belkacem.

David Cameron szerdai beszédében kijelentette, hogy a brit lakosság körében "minden eddiginél nagyobb a kiábrándultság" az EU-val szemben, ezért kormánya újra akarja tárgyalni viszonyrendszerét az unióval, majd az egyezséget a következő, 2015-ben kezdődő parlamenti időszak első felében referendumra bocsátják, és a brit választók eldönthetik, hogy az új feltételek alapján az EU-tagjai akarnak-e maradni.
Cameron maga is elismerte a brit EU-tagság megszűnésének veszélyét, véleménye szerint azonban ezt nem kormányának politikája, hanem az EU-reformok elmaradása okozhatja.

Az osztrák kancellár kompromisszumkészségre szólít fel

Európának reformokra van szüksége, de az EU problémáira nem lehet kompromisszumképtelenség és elszigetelődés a válasz - vélekedett az osztrák kancellár a brit miniszterelnök szerdai beszédével kapcsolatban.
Az Európai Uniónak reformokra van szüksége, "de a reform azt jelenti, hogy az embernek van véleménye és kész a mások véleményét is meghallgatni és egy közös megoldást képviselni" - állt Werner Faymann közleményében.

A szociáldemokrata (SPÖ) politikus hangsúlyozta, hogy Ausztria az EU reformja mellett foglal állást, de nézete szerint a teendőket egy konvent keretében kell megbeszélniük a tagállamoknak. "A kompromisszumkészség hiánya miatt elszigetelődésbe vonulni nem a helyes út" - írta. "Ezt nem lehet komoly politikának nevezni, ez nem szolgálja az európai polgárok és Európa gazdaságának érdekeit, sem Nagy-Britannia polgárainak és gazdaságának érdekeit" - vélekedett az osztrák kormány első embere.

Michael Spindelegger alkancellár, külügyminiszter, a kisebbik koalíciós párt (ÖVP) vezetője Faymannhoz hasonlóan úgy foglalt állást, hogy Cameron "rossz következtetéseket vont le" a problémákból, amelyekkel Európa szembesül. Nem lehet az a válasz, hogy egy tagállam "kimazsolázza magának", ami neki megfelel az EU-ban - szögezte le a konzervatív politikus. Az EU reformja csak akkor sikerülhet, ha a 27 tagállam együttműködik egymással - tette hozzá.

David Cameron szerdai beszédében kijelentette, hogy a brit lakosság körében "minden eddiginél nagyobb a kiábrándultság" az EU-val szemben, ezért kormánya újra akarja tárgyalni viszonyrendszerét az unióval, majd az egyezséget a következő, 2015-ben kezdődő parlamenti időszak első felében referendumra bocsátják, és a brit választók eldönthetik, hogy az új feltételek mellett az EU tagjai akarnak-e maradni.

A spanyol külügyminiszter szerint a kilépés hátrányos

A spanyol kormány véleménye szerint nagy hátránnyal járna az Egyesült Királyság lakossága számára Nagy-Britannia esetleges kilépése az Európai Unióból.

"Aki egyedül akarja felvenni a versenyt olyan nagyhatalmakkal, mint az Egyesült Államok, Kína, India vagy Brazília, az nem értette meg az idők szavát" - mondta José Manuel García-Margallo spanyol külügyminiszter szerdán az Onda Cero (Nulla Hullám) rádióban.

David Cameron brit miniszterelnök szerdán jelentette be, hogy 2015 után, a következő parlamenti időszak első felében Nagy-Britannia népszavazást akar tartani EU-tagságának jövőjéről.

"Az EU számára a britek kilépése rossz hír lenne" - vélte a spanyol külügyminiszter. "De az európai mozdonyt ez nem tartóztatná fel az előrehaladásban" - tette hozzá. Véleménye szerint Cameron nem reménykedhet abban, hogy az EU belemenne új tárgyalásokba az uniós szerződésekről.

Bírálta Cameron beszédét az Európai Parlament elnöke

Nem konstruktív a brit miniszterelnök kritikája az Európai Unióról (EU), és nem is a huszonhetek közösségének szól, hanem saját pártja euroszkeptikus szárnyának - jelentette ki David Cameron szerdai beszédéről az Európai Parlament (EP) elnöke.

Martin Schulz a Deutschlandfunk német közszolgálati rádiónak nyilatkozva hangsúlyozta: többek között Nagy-Britannia ellenállása miatt nem sikerült az EU-t hatékonyabbá, átláthatóbbá és demokratikusabbá tenni. "Éppen azokat terheli igen nagy felelősség a reformok elhúzódásáért, akik mindig Európára mutogatnak" - mondta az EP elnöke.

Hozzátette: David Cameron a közös belső piacra akarja korlátozni az EU-t, és más területeken megfosztaná a közösséget a cselekvés lehetőségétől, pedig számos problémát, például a klímaváltozást a 21. században már nem lehet megoldani nemzetállami szinten.

A német szociáldemokrata politikus a Twitteren is bírálta a brit kormányfő beszédét. "Cameron a la carte Európája nem járható út" - írta Martin Schulz a közösségi portálon megosztott üzenetében, hozzátéve, hogy nem szabad elveszni az uniós szerződésekről szóló vitában, hanem a gazdasági növekedés beindításával és a munkahelyteremtéssel kell foglalkozni.

David Cameron hetek óta feszült figyelemmel várt beszédében kijelentette, hogy a brit lakosság körében "minden eddiginél nagyobb a kiábrándultság" az EU-val szemben, ezért kormánya újra akarja tárgyalni viszonyrendszerét az unióval, és ha sikerül megállapodni, akkor a kormány népszavazásra bocsátja az egyezséget a következő, 2015-ben kezdődő parlamenti időszak első felében.

Párizs szerint nem lehet "a la carte Európát" csinálni

Nem lehet "a la carte Európát" csinálni - közölte szerdán a francia külügyminiszter annak kapcsán, hogy David Cameron brit kormányfő 2015 utánra népszavazás kiírását tervezi hazája uniós tagságának megtartásáról.

Laurent Fabius a France Info francia hírrádióban elmondta: "Természetesen mi is támogatjuk, hogy a britek pozitív javaslatokat tegyenek Európának, de nem csinálhatunk egy a la carte Európát". Hozzátette: "Tegyük fel, hogy Európa egy labdarúgó klub. Miután beléptünk a klubba, nem mondhatjuk, hogy most akkor rögbizzünk".

David Cameron szerdai beszédében kijelentette, hogy a brit lakosság körében "minden eddiginél nagyobb a kiábrándultság" az EU-val szemben, ezért kormánya újra akarja tárgyalni viszonyrendszerét az unióval, majd az egyezséget a következő, 2015-ben kezdődő parlamenti időszak első felében referendumra bocsátják, és a brit választók eldönthetik, hogy az új feltételek alapján az EU-tagjai akarnak-e maradni.
"Ez elsősorban Nagy-Britannia számára lehet veszélyes, mert az Európán kívüli Nagy Britannia... hát nehéz (elképzelni)" - hangsúlyozta Fabius.

"A napokban brit üzletemberekkel tárgyaltam és azt mondtam nekik: ha Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból, mi leterítjük önök előtt a vörös szőnyeget" - fűzte hozzá ironikusan a francia diplomácia vezetője. Fabius a brit miniszterelnöknek a G20-ak 2012 júniusi mexikói csúcstalálkozón francia üzletemberek előtti kijelentésére utalt. Cameron ugyanis azt hangoztatta: vörös szőnyegen várja az új francia adópolitika elől menekülőket.

Pierre Moscovici gazdasági miniszter a BFM hírtelevízióban elismerte, hogy "Nagy-Britannia a kezdetektől fogva kivételes partnere volt az Európai Uniónak, egy adott pillanatban visszatérítést kér, amely még mindig létezik, nem lett tagja a schengeni övezetnek, ugyanakkor nagyon hasznos (tag)".

Moscovici szerint "az európai szellemhez" hozzátartozik, hogy "tiszteletben tartja a sokszínűséget". "Európa a sokszínűség egysége" - hívta fel a figyelmet a tárcavezető. "Én egy egységes Európáért küzdök, egy megkülönböztetett Európáért, ahol egyesek gyorsabban haladnak, mint a többiek" - mondta a francia gazdasági miniszter.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Uniós kisebbségvédelmi rendszer létrehozását sürgeti Tabajdi Csaba

2013 első felében véglegesíteni kell a nemzeti kisebbségek jogaival foglalkozó európai polgári… Tovább olvasom