Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Franciaország nem növeli katonáinak számát Afganisztánban

Franciaország Afganisztánban marad, de nem növeli katonáinak számát - mondta Nicolas Sarkozy francia államfő a Le Figaro című napilap pénteki számában megjelenő interjúban.
"Afganisztánban kell-e maradni? A válaszom igen. A győzelem miatt. Nem Afganisztán ellen, hanem Afganisztánért ... De Franciaország egyetlen katonával sem küld többet" - jelentette ki Sarkozy a konzervatív újság honlapjára csütörtök este feltett beszélgetésben.

A francia elnök szerint afganisztáni katonából kellene több, mert ők lehetnek a leghatékonyabbak a hazájukban folyó háborúban. "De jobban meg kell őket fizetni, hogy ne dezertáljanak a tálibokhoz" - tette hozzá Sarkozy.

Franciaország jelenleg megközelítőleg háromezer katonát állomásoztat Afganisztánban, ahol 36 francia katona vesztette életét a katonai szerepvállalás 2001-es kezdete óta. Nagy Britannia szerdán jelezte, hogy 500 fős katonai erősítést küld Afganisztánba, s ezzel 9500-ra emeli katonáinak számát az országban. A helyi NATO-parancsnokok szerint legalább 10-15 ezer fős erősítésre lenne szükség Afganisztán déli részén.

A Lisszaboni Szerződés kapcsán a cseh elnök magatartását "annál inkább elfogadhatatlannak" nevezte a francia államfő, hogy a cseh parlament megszavazta, a kormány pedig támogatja a ratifikációt. "Eljön (Václav Klaus) számára a választás órája, és az nem lesz következmények nélkül. Mindenesetre a kérdés az év végére rendezve lesz" - hangsúlyozta Sarkozy.

Az írországi népszavazás és a lengyel elnök aláírása után már csak a cseh államfő jóváhagyása hiányzik ahhoz, hogy az Európai Unió reformszerződése életbe léphessen. Václav Klaus a múlt héten viszont bejelentette, hogy a ratifikációs okmány aláírása előtt mentességet követel a cseheknek a szerződés részét képező emberi jogi charta hatálya alól, mivel szerinte csak így lehet megakadályozni, hogy a II. világháború után a Benes-dekrétumok értelmében Csehszlovákiából kitelepített németek visszakövetelhessék elkobzott vagyonukat.

Az interjúban a francia elnök úgy ítélte meg, hogy elsősorban ellene irányul az a polémia, amely középső, 23 éves fiának a Párizs üzleti negyedét, a La Défense-t irányító közhivatal (EPAD) vezetői posztjára való várható kinevezése miatt alakult ki.

"Kit céloztak meg a polémián keresztül? Nem a fiamat. Hanem engem" - szögezte le Sarkozy. A nepotizmus vádjával szemben pedig azt hangsúlyozta, hogy a posztra az érintett megye, Hauts-de-Seine közgyűlésének tagjai maguk közül jelölik és nem kinevezik a hivatal elnökét. A közgyűlés kormánypárti tagjai pedig egyhangúlag, frakcióvezetőjüket, Jean Sarkozyt támogatják a december 4-i igazgatótanácsi ülésen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eladnák a Vatikánt

Új ötlettel ált elő az éhezés felszámolására Sarah Silverman amerikai komikus, aki eladná a… Tovább olvasom