Délmagyar logó

2017. 01. 23. hétfő - Zelma, Rajmund -8°C | 4°C Még több cikk.

Franciaország romákkal szembeni politikáját ostorozták

Franciaország romákkal szembeni politikáját ostorozta kedden az Európai Parlament több képviselője Strasbourgban a testület plenáris ülésén.
Számos politikai csoport, köztük a szocialisták, a liberálisok, a zöldek és a kommunisták az ülésen határozattervezeteket terjesztettek elő, amelyekben elítélnék a romániai és bulgáriai cigányok közelmúltbeli kitoloncolását Franciaországból.

Guy Verhofstadt, a liberálisok vezetője óva intett a "populista, sőt olykor rasszista tendenciáktól", amelyek szerinte megfigyelhetők Franciaországban és más EU-tagállamokban. "Ez a hozzáállás ellentmond azoknak az elveknek, amelyek az uniót alkotják" - hangsúlyozta Verhofstadt.

Martin Schulz, a szocialisták frakcióvezetője "boszorkányüldözést" emlegetett, és név szerint Nicolas Sarkozy francia elnököt, Francois Fillon kormányfőt és Brice Hortefeux belügyminisztert tette felelőssé.

Daniel Cohn-Bendit, a zöldek vezetője úgy vélte felszólalásban, hogy amit Franciaország művel, az ellentmond az európai szerződések rendelkezéseinek.

Pierre Lellouche, a francia külügyminisztérium európai ügyekkel foglalkozó államtitkára "túlzásnak és igazságtalannak" nevezte az EP-képviselők részéről megfogalmazott bírálatokat. A politikus arra hivatkozott, hogy az uniós jogszabályok értelmében a románok, a bolgárok, az írek, a belgák vagy bármelyik tagállam polgárai legfeljebb három hónapig tartózkodhatnak valamely uniós országban, és ez számos feltételhez, szigorú kerethez kötött.

A francia államtitkár csütörtökön és pénteken Eric Besson bevándorlásügyi miniszterrel együtt Bukarestben folytat tárgyalásokat. Lellouche nyilatkozatában ismét Romániát tette felelőssé a kialakult helyzetért, és úgy fogalmazott, hogy a bukaresti kormány "nem teljesíti a kötelességeit saját állampolgáraival szemben".

A néppárti frakció nevében felszólaló Járóka Lívia (Fidesz) sajnálkozását fejezte ki, hogy a romakérdést a pártok egymás elleni fegyverként igyekeznek felhasználni. Sürgette, hogy a diszkriminációmentesség elvei érvényesüljenek az EU-ban, a kitoloncolásokra vonatkozó döntéseket pedig minden esetet külön elbírálva hozzanak meg. Úgy vélte, hogy az elmúlt évtizedekben gyakorlatilag semmi nem történt a romák nehézségeinek csökkentése érdekében.

A brüsszeli bizottság nevében Viviane Reding alapjogi felelős szintén a pártpolitikai megfontolásokat bírálta.

Andor László munkaügyi és szociális biztos visszautasította, hogy a bizottság semmit nem tenne az ügyben. Mint mondta, egyebek között a következő tíz év uniós foglalkoztatási és növekedési programja (Európa 2020) is foglalkozik ezzel a témával. Rámutatott arra, hogy az eredetországokban is többet kell tenni a romák társadalmi bevonásáért mind a foglalkoztatás, mind az oktatás terén.

Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációjának vezetője a keddi plenáris ülésen benyújtott írásbeli hozzászólásában azt hangsúlyozta, hogy a franciaországi események rámutattak: a probléma leegyszerűsítésével nem érhető el tartós, az érintettek helyzetét előmozdító megoldás. A politikus azt szorgalmazta, hogy nemzeti szinten készítsenek minden tagállamban középtávú roma-integrációs cselekvési programot. Hozzátette: a franciaországi események azt is igazolták, hogy a roma közösségek társadalmi integrációját nem lehet pusztán nemzeti keretek között megoldani, ezért az Európai Bizottságnak koordináló és ellenőrző szerepet kellene vállalnia. Tabajdi kifejtette, hogy egyetért Andor László európai biztos arra vonatkozó javaslatával, hogy hozzanak létre egy páneurópai módszertani központot, amelynek tevékenysége később közös képzési programok szervezésére és a legjobb gyakorlatok kölcsönös cseréjére is kiterjedhetne.

Göncz Kinga (MSZP) úgy fogalmazott, hogy a sérülékeny csoport kriminalizálása veszélyes tendenciákat indíthat el. Sarkozy "már talált is követőkre" - mondta a Jobbik néhány cigánysággal kapcsolatos nyilatkozatára utalva. Az Európai Bizottság nyáron lassan és erőtlenül lépett - tette hozzá, csatlakozva az átfogó európai roma stratégiát sürgetőkhöz.

Tőkés László, a plenáris vitát Jerzy Buzek elnököt követően levezető EP-alelnök bejelentette, hogy a parlament csütörtökön szavaz a témába vágó állásfoglalásokról.

Olvasóink írták

 • 5. 751510 2010. szeptember 08. 09:12
  „Illegális roma telepekről van szó. A nevében is benne van, hogy törvénytelen. Nincs miről beszélni.”
 • 4. KolompárRómeó 2010. szeptember 07. 21:36
  „Az összes fent felsorolt ájrópúnós és magyar "okos" lakjon mellettük 3 napig. Utána hápogjanak havi 10ezer euróért, hogy jajj, de csúnya dolog ez.

  Jáuróká Lívijá meg ismerheti a fajtáját, tudja jól, miről van szó.”
 • 3. dodó 2010. szeptember 07. 20:28
  „"Az olasz hatóságok sem tétlenkednek : 2010-09-07 14:24

  Több mint 100 bódét és sátrat bontottak el a hatóságok a telepen, ahol már kritikus volt a higiénés helyzet. Az intézkedés incidens nélkül zajlott le. A hatóságok Rómában is arra készülnek, hogy fellépjenek az illegális cigánytelepek ellen: Gianni Alemanno polgármester 200 romatelep felszámolását tervezi az olasz fővárosban és környékén. Erről azt követően született döntés, hogy két héttel ezelőtt egy hároméves gyerek meghalt egy illegális romatelepen keletkezett tűzben.
  A polgármester adatai szerint mintegy 2000 ember - a romák mellett több törvénytelen bevándorló - él Rómában illegális telepeken. "Ezeket a szálláshelyeket le kell bontani" - szögezte le Alemanno, aki hétfőn Párizsban a francia bevándorlásügyi miniszterrel, Eric Bessonnal tárgyalt a romakérdésről. A megbeszélésen a római polgármester amellett érvelt, hogy az Európai Unióban lehetővé kellene tenni akár uniós állampolgárok kitoloncolását is, ha súlyos jogsértést követnek el. Ezenkívül szerinte olyan szabályokat kellene bevezetni, amelyek megakadályoznák, hogy ezek az uniós polgárok visszatérjenek abba az országba, ahonnan kiutasították őket.
  A Berlusconi-kormány 2008-ban egész Olaszországra kiterjedő romaösszeírást hajtott végre. Ezt követően több tucat illegális romatelepet számoltak fel Rómában, Nápolyban és Milánóban. A római érvelés szerint a számlálás nem etnikai alapon történt. A célja az volt, hogy az illegális bevándorlókat feltérképezzék és kiutasítsák, hogy javítsanak az országban legálisan tartózkodók helyzetén."”
 • 2. szilléri 2010. szeptember 07. 20:05
  „,,Számos politikai csoport, köztük a szocialisták, a liberálisok, a zöldek és a kommunisták "

  Mérvadó politikusok!”
 • 1. kekeczke 2010. szeptember 07. 19:43
  „mindegyik képviselő fogadjon örökbe egy roma családot ! ! !”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Saját ananászfajtával rukkolt elő Ausztrália

Az új ausztrál ananász nagyobb, ízletesebb és kétszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint hagyományos… Tovább olvasom