Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Franciaországban három gyanús hasmenéses megbetegedést észleltek

Franciaországban három olyan ételmérgezéses esetet észleltek, amelyek összefüggésbe hozhatók a németországi hasmenéses járvánnyal - közölte vasárnap a francia egészségügyi minisztérium.
Mindhárom kórházban ápolt személy a közelmúltban tért haza Németországból. A németországi járvány kísérőjelenségéről van szó. Jelenleg nincs járvány Franciaországban - mondta Francoise Weber, a francia egészségügyi minisztérium egészségvédelmi intézetének (INVS) vezetője a France 2 közszolgálati televízió híradójában.

A minisztérium jelezte, hogy a bretagne-i piacokról kivonták a Spanyolországból importált uborkát, amely a feltételezések szerint a németországi járványt okozta. Az illetékesek ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, hogy a franciaországi gyanús esetek semmilyen kapcsolatba nem hozhatók a breton forgalomból kivont spanyol salátauborkával.

Xavier Bertrand egészségügyi miniszter egy televíziós műsorban mindenkit óva intett az uborka miatti pániktól. "Ha egyáltalán nem fogyasztunk ilyen uborkát, nincs semmilyen kockázat, és a németországi tragédia elkerülhető" - mondta az illetékes kormánytag a France 5 közszolgálati televízió egyik műsorában.

A higiénia előírásokra és arra figyelmezetve, hogy minden zöldséget meg kell mosni, a miniszter hangsúlyozta, hogy a fertőzést okozó uborkát - amelyből egy szállítmány érkezett Franciaországba - azonnal kivonták a franciaországi forgalomból. "Nincs járvány, ez nem olyan, mint egy influenza" - tette hozzá Bertrand.

Az INVS egyúttal szigorította az ellenőrzési eljárást, továbbá arra kérte az egészségügyi dolgozókat, hogy minden gyanús esetet azonnal jelezzenek.

A francia termelők ezzel párhuzamosan félelmüknek adtak hangot amiatt, hogy "csúsztatások" történnek a francia és a spanyol uborkatermesztés között. Közleményükben kiemelik, hogy "a francia termesztés körülményeinek semmi köze nincs sem környezetvédelmi, sem szociális szempontból a spanyolországi gyakorlatokhoz".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három környezetvédőt gyilkoltak meg Brazíliában

Egy héten belül három környezetvédő aktivistát gyilkoltak meg Brazíliában, valamennyien az Amazonas… Tovább olvasom