Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 7°C | 22°C Még több cikk.

Franciaországban október 19-én újabb országos tiltakozónap

Franciaország - Franciaországban október 19-ére újabb országos tiltakozónapot hirdettek a szakszervezetek a kormány nyugdíjreform terve miatt.
A jövő héten keddre tervezett országos megmozdulás már az ötödik lesz ebben a hónapban. A legutóbb két napja kedden tartott országos tiltakozónapon a korábbiaknál többen vonultak utcára Franciaországban: a szakszervezetek szerint 3,3 millióan, a rendőrség szerint 1,2 millióan tiltakoztak 244 városban.

A keddi sztrájk napján Francois Fillon miniszterelnök a nemzetgyűlésben tartott beszédében közölte, a kormány nem vonja vissza a törvényt, hanem mindenképpen végigviszi.

A nyugdíjreform tervezetét a nemzetgyűlés már elfogadta, a szenátusban a héten zárul a vitája, de a nyugdíjkorhatár emelését előíró, leginkább vitatott passzust hétfőn este már jóváhagyták a szenátorok. A törvényről várhatóan még a hónap vége előtt végszavazást tart a parlament.

A kormány álláspontja szerint a reform alapvető célja az újraelosztáson alapuló nyugdíjrendszer megmentése, azaz hogy az idén 10 milliárd eurós hiányt felhalmozó állami nyugdíjpénztár 2018-ra egyensúlyba kerüljön. A gazdasági válság elmúlt két évében a francia nyugdíjrendszer deficitije a háromszorosára nőtt: a közel negyven kiegészítő állami- és magánpénztár hiányával együtt a rendszer deficitje az idén elérheti a 32 milliárd eurót, 2020-ra pedig 45 milliárd euróra emelkedhet, ha nem történnek megelőző intézkedések.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adománygyűjtő ládában hevert Orwell 1984 című regényének egyik első kiadását

Ausztrália - Egy ausztrál adománygyűjtő ládába bedobott könyvek között találtak rá George Orwell… Tovább olvasom