Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Független, átlátható felügyeletet ígér a japán nukleáris hatóság vezetője

Az atomipar független, integrált és átlátható felügyeletére tett ígéretet Tanaka Sinicsi, a nemrég felállított japán nukleáris szabályozó hatóság elnöke szombaton a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség fukusimai miniszteri konferenciáján.
Tanaka előadásában közölte: jövő év júliusáig az öttagú, ötszáz fős technikai személyzettel rendelkező szerv új biztonsági előírásokat fog kidolgozni a japán atomerőművek üzemeltetésére, illetve a súlyos katasztrófák megelőzésére vonatkozóan. A tavaly márciusi fukusimai atombalesetet követően kiemelt figyelmet kapó földrengés- és cunamivédelem mellett a forgószelek, tűzesetek és terrorista támadások elleni védekezésre is szigorúbb szabályokat fognak kialakítani.
A NAÜ miniszteri konferenciáján Tanaka hangsúlyozta, hogy a hatóság ülései, illetve azok jegyzőkönyvei nyilvánosak lesznek, és a szerv működését szigorúan elkülönítik az atomenergiát támogató kormányszervezetekétől.

Az átláthatóság és a függetlenség kérdése azután került előtérbe Japánban, hogy a fukusimai események során fény derült rá: az erőművet üzemeltető TEPCO cég korábban összejátszott a felügyeleti szervekkel a biztonsági hiányosságok eltussolása érdekében. Ezt a napokban a TEPCO is beismerte.

Emellett azért is súlyos bírálatok érték a szigetországot, mert az azóta feloszlatott nukleáris és ipari biztonsági ügynökség az egyébként az atomipart támogató gazdasági, kereskedelmi és ipari minisztérium égisze alatt működött.

Ugyanakkor az újonnan felállított szerv függetlenségével kapcsolatban is kételyek merültek fel, mivel annak egyes tagjairól kiderült, hogy korábban támogatásokat kaptak atomipari cégektől.

A hatóság korábban már jelezte, hogy 40 évben fogja maximalizálni a japán reaktorok élettartamát, és a fukusimai balesetet követően leállított erőművek újraindítását csak szigorú biztonsági vizsgálatok lefolytatását követően engedélyezi. Japán 50 működőképes atomreaktorából jelenleg mindössze kettő üzemel.

Az elmúlt napokban két erőmű újraindítása is kérdésessé vált, miután a hatóság előzetes vizsgálatai szerint azok aktív törésvonalak felett helyezkednek el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezer fölé emelkedett a Fülöp-szigeteki tájfun halálos áldozatok száma

Tovább nőtt, 1020-ra emelkedett a Fülöp-szigetekre múlt hét kedden lecsapott Bopha tájfun halálos… Tovább olvasom