Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Fülöp herceg továbbra is kórházban

Vasárnap is kórházban volt a brit uralkodó 90 esztendős férje, akin karácsony előestéjén sürgősségi kardiológiai beavatkozást kellett végrehajtani szívkoszorúér-elzáródás miatt.
Fülöp edinburghi herceget mellkasi fájdalmak miatt a királyi család Londontól északkeletre fekvő téli rezidenciájáról, Sandringham kastélyából vitték szombatra virradó éjjel a királyi légierő helikopterével az onnan száz kilométerre lévő, Cambridgeshire megyei Papworth kórházába, Nagy-Britannia első számú kardiológiai központjába. A szívkoszorúér-elzáródást szívkatéteres beavatkozással és egy artériatágító betét beültetésével megszüntették.

A Buckingham Palota első hivatalos tájékoztatásában még az szerepelt, hogy az idős herceget megfigyelés céljából "rövid ideig" bent tartják a kórházban, ám Fülöp már két éjszakát töltött a Cambridge-hez közeli gyógyintézményben, és vasárnap sem voltak hírek arról, hogy onnan mikor távozhat. A hosszabb kórházi ápolás lehetőségére utalt, hogy az udvar vasárnapi tájékoztatása szerint a királyi család tagjai - akik szombaton is meglátogatták Fülöpöt - a hagyományos sandringhami karácsonyi családi ebéd után ismét látogatást tesznek a hercegnél. Ennek különös jelentősége abban áll, hogy a brit királyi család életét szabályozó íratlan protokoll szerint rövidebb kórházi kezelés esetén a hozzátartozók nem látogatják meg a beteg családtagot.

Amikor az edinburghi herceg 2008-ban három napra egy komolyabb légúti fertőzés miatt kórházba került, a családból senki nem látogatta meg, és amikor most Sandringhamből kórházba szállították, a hozzátartozók egyike sem tartott vele. Az a tény azonban, hogy Fülöpöt a 85 éves II. Erzsébet királynő és az uralkodói házaspár mind a négy gyermeke meglátogatta - és vasárnapra újabb látogatást iktattak be a programba -, kommentátorok szerint arra utal, hogy a hercegnek esetleg több napig kórházban kell maradnia.

Fülöp vasárnap - több mint hat évtized óta először - nem tudott részt venni a királyi család hagyományos karácsonyi sandringhami ebédjén, sem az azt megelőző, ugyancsak hagyományos családi templomlátogatáson. A karácsonyi programon most volt először jelen családtagként Katalin cambridge-i hercegnő, vagyis Kate Middleton, Vilmos herceg felesége. Vilmos - Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia, II. Erzsébet királynő unokája, aki édesapja után majdan az Egyesült Királyság uralkodója lesz - áprilisban vette feleségül a polgári származású Kate Middletont, akinek a frigy után adományozta a Cambridge hercegnője címet a királynő.

Fülöp herceg júniusban töltötte be 90. életévét. A sajátos - időnként diplomáciai bonyodalmakat kavaró - humoráról, de fáradhatatlan munkabírásáról is közismert herceg a születésnapja alkalmából vele és róla készült BBC-portréműsorban elmondta: a jövőben kevesebb feladatot vállal, mivel ebben a korban "az ember már lefelé tart fizikailag, szellemileg, és általában is - jobb kiszállni még a szavatossági idő lejárta előtt". Hozzátette: szeretne most már egy kicsit magában ellenni, "kevesebb felelősséggel, kevesebb rohangálással, kevesebb felkészüléssel különböző eseményekre". Ennek azonban egyelőre semmi jele. A brit uralkodó férje azóta is a korábban szokásos munkatempót diktálja magának; évente átlagosan 350 hivatalos programot teljesít, és hitvese kíséretében néhány hete rendkívül fárasztó 11 napos körutat tett Ausztráliában.

Az edinburghi herceg - aki 64 éve II. Erzsébet királynő férje - összesen nyolcszáz jótékonysági és egyéb társadalmi szervezetben játszik aktív szerepet, soknak ezek közül ő a fővédnöke.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bíróság elé állították a volt iráni elnök lányát

"Az iszlám köztársaság rendszere elleni propaganda" kifejtésének vádjával Teheránban bíróság elé állították Ali Akbar Hasemi Rafszandzsáni volt iráni elnök lányát. Tovább olvasom