Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Fűtési támogatást kért a brit uralkodó

London - Állami támogatást kért palotáinak költséghatékonyabb fűtéséhez a brit uralkodó, kérését azonban az illetékes kormányzati tisztviselő udvariasan visszautasította, azzal az érvvel, hogy az igénylés jóváhagyása nem venné ki jól magát a sajtóban.
A The Independent, a legnagyobb liberális brit napilap pénteki jelentése szerint az udvar abból a keretből kért hozzájárulást, amelyből elsősorban alacsony jövedelmű családok lakóközösségei, valamint oktatási, szociális és egészségügyi ellátó intézmények - köztük kórházak - kaphatnak támogatást energiahatékony közösségi fűtőberendezések beszerzéséhez.

II. Erzsébet királynő helyettes kincstárnoka a lap által megszerzett korabeli üzenetváltás tanúsága szerint néhány éve arról érdeklődött a kormánynál, hogy az uralkodó kaphat-e támogatást az alapból a fő londoni királyi rezidencia, a Buckingham-palota, valamint a legnagyobb vidéki kastély, a London nyugati határában fekvő Windsor fűtési és energiaellátó rendszereinek cseréjéhez.

A válaszüzenetben az illetékes kormánytisztviselő felhívja a helyettes udvari kincstárnok figyelmét arra, hogy a keretből elsősorban szociális és közösségi fűtési támogatásokra szokás pénzt folyósítani, és "vélhetőleg kedvezőtlen sajtóvisszhangja lenne, ha a Palota például egy kórház rovására kapna juttatást".

A királyi családnak mindazonáltal nem csupán az energiaszámlákkal van gondja.

A 84 esztendős királynő és 89 éves férje, Fülöp edinburghi herceg jelenleg évente 7,9 millió fontot (2,6 milliárd forintot) kap a Civil Listről, vagyis a királyi házaspár hivatalos költségeire elkülönített állami keretből. Az összeget azonban húsz éve nem emelték, és ez idő alatt a brit kiskereskedelmi árindex - vagyis a Nagy-Britanniában használatos, széles merítésű inflációs mutató - 80 százalékkal emelkedett.

Meg nem erősített londoni sajtóértesülések szerint az udvar nemrégiben közölte a kormány magas rangú illetékeseivel, hogy az uralkodó és férje kötelezettségeinek éves költségei jelenleg már 7 millió fonttal meghaladják az állami juttatás összegét.

A hiányt egyelőre a Civil List vésztartalékából fedezik, ám 2012-re - éppen II. Erzsébet királynő trónra lépésének 60. évfordulójára - várhatóan ez is kimerül.

Hogy azután mi lesz, arról egyelőre nincs hír.

A Civil List keretéből csak a királynő és Fülöp herceg költségeit fedezik, de a brit monarchia egésze egyébként nem kerül túl sokba: fenntartására évente nem egészen 42 millió fontot fordítanak a költségvetésből, vagyis minden egyes brit adófizetőnek évi 69 pennyjébe (230 forint) kerül a királyság intézménye.

A The Sunday Times által a brit pénzarisztokrácia felső ezréről minden évben kiadott lista idei összeállítása a királynő személyes vagyonát 290 millió fontra (96 milliárd forintra) becsülte.

A rangsorban szereplő vagyonokhoz képest a brit uralkodó ezzel azonban szinte szegénynek tűnik. A leggazdagabb az idei listán a brit-indiai acélbáró, Lakshmi Mittal, akinek vagyonát a lap 22,45 milliárd fontra (7500 milliárd forintra) tette.

Olvasóink írták

  • 1. zero 2010. szeptember 25. 09:19
    „Pofátlanság”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kommunista dalokat éneklő tüntetőket vettek őrizetbe Pekingben

Peking - Tucatnyi tüntetőt vett őrizetbe a rendőrség Pekingben, akik jogaikat követelve a maoista… Tovább olvasom