Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 7°C | 22°C Még több cikk.

Füttykoncert Révkomáromban a Sólyom-ügy miatt

A szlovák-magyar együttműködésre és a megbékélésre bíztató felszólításokat azonban tapssal fogadták.
Nagy felháborodással, hangos felzúdulással és erős füttykoncerttel fogadta pénteken este Révkomáromban a Szent István szobor felavatására összegyűlt mintegy két-három ezer személy azt a bejelentést, hogy Sólyom László magyar államfő nem vehet részt az ünnepségen.

A szlovák külügyminisztérium délután diplomáciai jegyzékben hozta a magyar fél tudomására, hogy Sólyom László pénteken nem kívánatos személyiség Szlovákiában, és nem engedik be az ország területére. Robert Fico kormányfő azt is bejelentette, hogy a döntést nem fogják erővel érvényesíteni. Sólyom László ezt követően döntött úgy, hogy megáll a magyar-szlovák határon és nem vesz részt a szoboravatáson.

A szlovák-magyar együttműködésre és a megbékélésre bíztató felszólításokat, amelyek az ünnepi szónokok beszédeiben hangzottak el, az emberek azonban tapssal fogadták.

A döntően magyarul beszélő közönség mellett az ünnepség elején megjelent több, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) pólóját viselő egyén, valamint a Szlovák Nemzeti Egység képviselői is. A csoport tagjai szlovák zászlókat, valamint SNS-es pártlobogókat és különféle transzparenseket lengettek.

"Magyarország 1918-ban megszűnt", "Sólyom, menj haza", "Elég volt a megszállásból és a beavatkozásból", vagy "A mi első nagy királyunk Rastislav volt" feliratú transzparenseket lehetett látni a kezükben. Később a csoport tagjai szétszéledtek, és az apróbb szóváltásokon kívül semmiféle incidensre nem került sor. A SITA pozsonyi hírügynökség szerint egy fiatalember magyar zászlóval és a Magyar Gárda öltözékében volt jelen az ünnepségen.

A szobor felavatásán jelen volt Heizer Antal, Magyarország pozsonyi nagykövete is, aki az elnök kérésére felolvasta Sólyom László előre előkészített beszédét. Részt vettek az ünnepségen továbbá a Magyar Koalíció Pártja (MKP) és a Híd-Most párt képviselői is, egyebek között Csáky Pál, Duray Miklós, Szigeti László, Simon Zsolt és Bastrnák Tibor, aki a város polgármestere.

A Szent István-szobor felállítását a Jókai egyesület kezdeményezte.

"Révkomárom képviselő testülete egyhangúlag támogatta a Jókai egyesület kezdeményezését, hogy a városban állítsanak szobrot Szent István királynak, aki uralkodóként az ország egész területén élő nemzetiségeket elismerte" - jelentette ki korábban a polgármester.

A szobrot Győrfi Lajos magyarországi szobrászművész készítette el, aki maga is jelen volt műve felavatásán.

A mintegy 25 tonnás bronzszobor életnagyságban ábrázolja Istvánt, s magassága az alapzatul szolgáló hatalmas kőtömbbel együtt meghaladja majd a nyolc métert. Magyarország első királyát lován ülve, korhű öltözékben, koronázási palástban jeleníti meg. Fején ott van a Szent Korona, kezében pedig zászlós dárda, amelyen az apostoli kereszt és a hármas halom látható.

A szobor környékét parkosítják, kikövezik, s éjjel díszkivilágítást is kap.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy vihart kavart a líbiai terrorista elengedése

270 emberélet szárad a lelkén, most hazaengedték skóciai börtönéből, hogy halála előtt találkozzon… Tovább olvasom