Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 8°C Még több cikk.

Gasparovic sajnálja, hogy máris előkerült a magyar kártya

A régi-új szlovák államfő sajnálja, hogy hétfői beiktatása alkalmával máris előkerült a magyar kártya.
A régi-új szlovák államfő sajnálja, hogy hétfői beiktatása alkalmával máris előkerült a magyar kártya azzal, hogy a Bugár Béla körül csoportosuló, a Magyar Koalíció Pártjából (MKP) kilépett parlamenti képviselők nem vettek részt a hivatalos ceremónián, így tiltakozván az ellen, hogy Ivan Gasparovic a választási kampányban magyarellenesen viselkedett.

Gasparovic sajtóértekezletén leszögezte: nem ő vette elő a magyar kártyát, hanem Bugárék. Aláhúzta, hogy a szlovákiai magyarokat Szlovákia egyenrangú állampolgárainak tekinti, és úgy is kezeli őket.
Bugár Béla korábban kijelentette: "Az elnök úr megsértette a Szlovák Köztársaság magyar nemzetiségű polgárait, amikor a választás előtt azt mondta Iveta Radicovának, hogy a magyarok támogatásának elfogadásával elővette a magyar kártyát."

Radicová Gasparovic ellenfele volt az áprilisi elnökválasztáson.
A Bugár körül csoportosuló képviselők, akik Híd néven a múlt héten új magyar párt megalakulását jelentették be, már az ünnepélyes beiktatás előtt közölték, hogy azon nem vesznek részt. A Magyar Koalíció Pártja szintén csak a beiktatás hivatalos részén volt jelen, s többi eseményt bojkottálta.

Gasparovic Bugárék lépését hibának minősítette: "Kíváncsi vagyok, kik lépnek be pártjába (Bugáréba), ha nem tartja tiszteletben a Szlovák Köztársaság elnöki tisztségét. Ez a magyar kártya előhúzása, s én ettől elhatárolom magam. Számomra a magyar nemzetiségű állampolgár is szlovák állampolgár, ugyanazokkal a jogokkal és kötelességekkel" - szögezte le az államfő.

Szlovákia és Magyarország viszonyát érintve csak általánosan fogalmazott. "Szlovákiának szüksége van jó szomszédokra. Szlovákiának szüksége van a jó együttműködésre más államokkal. Különösen fontos ez most, amikor gazdasági válság van. Ez a szolidaritás mérsékelheti a válság hatásait" - jelentette ki kérdésre válaszolva Gasparovic.
Szerinte a szlovák és a magyar politikusok feladata megegyezik: elősegíteni a megértést és az együttműködést, mégpedig mindkét fél javára. Az agresszivitás és az ellentétek szítása soha nem volt hasznos. "A magyar kártya, a magyar kérdés nem része a programomnak" - húzta alá az államfő.

A szlovák-magyar téma a TA3 pozsonyi hírtelevíziónak adott interjúban is felmerült. Gasparovic azt állította, hogy az elmúlt időszakban is a megértésen dolgozott. Sólyom László köztársasági elnökkel például beszélgetéseken vettek részt egyetemeken.
"Az én álláspontom mindig az volt, hogy hagyjuk a történelmet. A történelemben olyan kérdések is vannak, amelyekben soha nem fogunk egyetérteni. Ezért nem érdemes ezeken veszekedni. Normális életet akarunk, jövőt akarunk gyermekeinknek, unokáinknak, ezért beszéljünk a jövőről, a jó együttműködésről. Ez az én elvem, s nem a vitatkozás, a tárgyalások elutasítása. Az ugyanis a lehető legrosszabb" - fejtette ki Gasparovic.

Olvasóink írták

 • 7. flexsnake 2009. június 16. 21:39
  „<moderálva>”
 • 6. cselac 2009. június 15. 19:28
  „Na, Magyarország meg a magyaroké!? :D WEHEHEHE :DDDDDDDDDD”
 • 5. flexsnake 2009. június 15. 19:17
  „2.Szlovákiában. Szlovákia a szlocvákoké.”
 • 4. flexsnake 2009. június 15. 19:16
  „NA ez az mkp is csak a zűrt csinálja. Egyenrangú állampolgárok! Fel kellene fogni! Nem különbek! Aztán majd tessék pattogni itthon a cigányok miatt. Egyenrangúak , ők sem különbek. Mi ebben a magyarellenes? Mi ebben a cigányellenes?”
 • 3. garbon 2009. június 15. 19:15
  „Gasparovic egy irredenta személy akinek csak a szája nagy.”
 • 2. Lúdasmatyi 2009. június 15. 19:01
  „Szlovákok nektek hol a hazátok?”
 • 1. Zejko 2009. június 15. 18:52
  „Meg o sajnalja ez az ember mar rohognom kell :D jol keveri a kartyat :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

EU: le kell állni a további zsidó telepek létrehozásával

Amíg Izrael nem fogadja el a palesztin állam gondolatát, addig nem léphetnek előre az EU-izraeli… Tovább olvasom