Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Gasparovic szerint nem jó a szlovák-magyar viszony

Ivan Gasparovic szerint nem jó a szlovák-magyar viszony, s ezért a helyzetért nagymértékben a Magyar Koalíció Pártja (MKP) viseli a felelősséget.
"Ha azt mondanám, hogy nem rossz a szlovák-magyar viszony, akkor valószínűleg hazudnék. Mindenki tudja, hogy ez nem így van. Nyíltan meg kell mondani, hogy bár mindketten tagjai vagyunk az Európai Uniónak, a NATO-nak, az ENSZ-nek, s bár együttműködünk a Visegrádi Négyek keretén belül, a kapcsolatok nem jók" - jelentette ki a szlovák államfő a TARS hírügynökség által szerdán nyilvánosságra hozott interjúban.

"Megengedem magamnak, hogy kimondjam: ezen nem jó kapcsolatokért nagy felelősséget viselnek a mai MKP-t alkotó pártok" - vélekedett Gasparovic.

Megjegyezte, hogy a magyar pártok nem értettek egyet sem a Szlovák Köztársaság megalakulásával, sem a szlovák alkotmánnyal. "Olyan problémák vannak, hogy nem egészen akarják elfogadni a létező valóságot" - húzta alá az államfő.

"Ha az Európai Parlamentben tevékenykedő magyar nemzetiségű képviselőket vesszük, Szlovákia ellen fordulnak, azt állítják, hogy a jogaikért küzdenek. Én azt kérdem, milyen jogokért? Szlovákia egy polgári demokratikus elven alapuló ország. Ha ezt nem látjuk világosan, ebből további problémák keletkeznek" - mondta az elnök. Kifejtette: ellenez mindenféle megkülönböztetést. Nem jó, ha valaki nem veszi figyelembe a valóságot, nem aszerint cselekszik.

Gasparovic nemtetszését fejezte ki afelett, hogy a szlovákiai magyar politikusok nemzetközi színtérre viszik a szlovákiai törvényeket. "Ez Szlovákia megkérdőjelezésével egyenlő, ami nem jó" - mutatott rá az államfő hangoztatván, hogy a polgári politika híve.

"Minden szlovák egyenlő, egyenlő jogokkal és kötelességekkel. Minden magyar, ruszin, ukrán vagy cseh nemzetiségű állampolgár pontosan ugyanazokkal a jogokkal rendelkezik. Érdekes, hogy ezt az összes nemzetiség tagjai elfogadják, kivéve a magyar nemzetiségi pártok politikusainak és tisztviselőinek egy részét" - fejtette ki Gasparovic.

Úgy fogalmazott: Szlovákia és Magyarország szomszédok, s úgy az említett nemzetközi szervezetekben, mint a szomszédsági kapcsolatokban is együtt kell működniük, a negatívumok mellett a pozitívumokat is keresniük kell.

Olvasóink írták

 • 3. Zejko 2009. december 31. 12:31
  „"Gasparovic szerint nem jó a szlovák-magyar viszony"

  Eskudj :D havonta be kell bofogni valamit hogy tudjuk van Szlovakia :D LLOOLL”
 • 2. papipa 2009. december 30. 21:52
  „Ha egy kreált ország akarja megmagyarázni gőrcsösen a létét, akkor szánalmas.”
 • 1. TrombiFrédi 2009. december 30. 18:45
  „Ha továbbra is hol nyíltan-hol burkoltan "Tiso-babérjaira" törnék, akkor ne is várjanak mást, és ne a másikba keresse a hibát a frusztrált bagázs!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyen temetés szilveszterkor ittasan vezető autósoknak

Ingyen temetéssel kecsegteti egy amerikai temetkezési vállalkozás azokat az autósokat, akik részegen… Tovább olvasom