Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Gázai konfliktus: Megkezdődött a 72 órás tűzszünet

Helyi idő szerint kedden reggel nyolckor megkezdődött az egyiptomi közvetítéssel létrehozott 72 órás tűzszünet a Gázai övezet palesztin frakciói és Izrael között - közölte az izraeli média.
Helyi idő szerint kedden reggel nyolckor megkezdődött az egyiptomi közvetítéssel létrehozott 72 órás tűzszünet a Gázai övezet palesztin frakciói és Izrael között - közölte az izraeli média.

A tizes tévécsatorna híradása szerint egy öt perc alatt huszonöt rakétából álló, az ország déli és középső része ellen indított rakétasorozat előzte meg a tűzszünet életbe lépését, amire Izrael ágyútűzzel válaszolt.

Az izraeli hadsereg a fegyvernyugvás előtt kivonta szárazföldi egységeit a Gázai övezetből. Peter Lerner katonai szóvivő közölte: a hadsereg a gázai hadművelet során harminckét alagutat robbantott fel, amelyeket a Hamász szélsőséges palesztin szervezet azért ásott a föld alá, hogy azokon keresztül Izrael területére hatolva támadásokat hajtson végre.
Egyelőre nem szerelik le a háborús nyolcas" behívóval mozgósított tartalékos katonákat. Ezek az egységek a gázai határ izraeli oldalánál állomásoznak, de a huszonkilenc nappal ezelőtt indított Erős Szikla hadművelet a hadsereg szempontjából véget ért - közölte egy illetékes a Jediót Ahronót című újság honlapján, a YNET-en.

A hadjárat hatvannégy izraeli katona életét követelő szárazföldi invázióját az alagutak felszámolása érdekében indította Jeruzsálem. A hadsereg véleménye szerint lehetnek további, számára ismeretlen föld alatti folyosók, amelyekről ha tudomást szereznek, akkor azokat izraeli kijárataiknál fogják felszámolni.

A 72 órás fegyvernyugvás idején tárgyalások kezdődnek egyiptomi közvetítéssel Kairóban a hosszan tartó tűzszünet feltételeiről. Kedden várhatóan összeül a nemzetbiztonsági kabinet a további lépések megbeszélése céljából - közölte a YNET.

Eközben heves viták kezdődtek Izraelben a háborús kárpótlások ügyében, amelynek keretében az üzletek tulajdonosait kompenzálják elmaradt bevételeik és a háborús károk miatt. Kiemelt támogatás illeti az övezet határaitól számított negyven kilométeres sávot, de ezt hatvan kilométerre szeretnék bővíteni annak nyomán, hogy a Hamász növelte rakétái hatótávolságát. Pénzügyi szempontból fontos kérdés a történtek elnevezése is, mert ha hadműveletnek" hívják, akkor az üzletek tulajdonosai kevesebb kártérítést kaphatnak, ha viszont akár utólag háborúvá" minősítik át az Erős Szikla hadjáratot, akkor a helyi törvények szerint komolyabb pénzügyi forrásokat kell erre a célra átcsoportosítania a költségvetésnek.

Korábban írtuk:

Izrael és az iszlamista Hamász mozgalom is elfogadta hétfőn éjjel azt az Egyiptom által javasolt átmeneti tűzszünetet, amely remények szerint elvezethet a Gázai övezetben negyedik hete tartó harcok lezárásához.

Az egyiptomi terv felszólítja a feleket, hogy kedden, helyi idő szerint reggel 8 órakor (közép-európai idő szerint 7-kor) léptessenek életbe 72 órás tűzszünetet, s kezdjenek tárgyalásokat Kairóban egy hosszabb távú megállapodásról.

A kezdeményezés elfogadásáról szóló nyilatkozatok előtt néhány órával Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő hivatala még azt közölte, hogy a hétfői hétórás tűzszünet lejártával Izrael folytatja gázai övezeti hadműveletét, jóllehet a palesztin enklávéból kivezető csempészalagutak megsemmisítése a végéhez ért. Hivatala szerint Netanjahu azt mondta: a hadjáratot csak akkor állítják le, ha Izrael polgárainak nyugalma és biztonsága egy hosszabb időszakra helyreáll.

A Hamász, az Iszlám Dzsihád és a Fatah palesztin mozgalmak küldöttsége előző nap Kairóban járt, hogy egyeztesse és megfogalmazza követeléseit, hétfőn pedig az egyiptomi hírszerzés főnökével találkoztak, aki vállalta, hogy eljuttatja a dokumentumot Izraelnek.

Néhány órával később Benjámin Netanjahu miniszterelnök biztonsági kabinetje úgy döntött, hogy elfogadja az egyiptomi javaslatot. "Egyetértünk az egyiptomi kezdeményezés megvalósításával. Ha a tűzszünetet tiszteletben tartják, akkor nem lesz szükség arra, hogy az izraeli erők a Gázai övezetben maradjanak" - mondta a neve elhallgatását kérő tisztségviselő.

"A Hamász nemrég közölte Egyiptommal a 72 órás fegyvernyugvás elfogadását" - mondta kisvártatva a Reuters hírügynökségnek Számi Abu Zuhri Hamász-szóvivő.

Palesztin források szerint mozgalmaik egységesen azt követelik, hogy előbb jöjjön létre egy ideiglenes tűzszünetet, ezalatt Izrael vonja ki katonáit a Gázai övezetből, oldja fel a terület blokádját, engedje el palesztin foglyait és kezdjék meg az újjáépítést.

Izrael július 8-án indított támadást a Földközi-tenger partján húzódó palesztin enklávé ellen, miután megsokszorozódtak a gázai iszlamista csoportok Izrael elleni rakétatámadásai. A hadművelet a légierő és a haditengerészet támadásaival kezdődött, de később az izraeli szárazföldi erők Gázai övezetbe történt behatolásával folytatódott, és a harcok az övezet keleti határa alatt Izraelbe átnyúló palesztin alagutak lerombolására összpontosultak. Az izraeli haderő azonban sűrűn lakott városokba is behatolt.

A közel négy hete tartó hadműveletben legkevesebb 1834 palesztin halt meg, többségükben civilek, s a rendkívül szegény övezet 1,8 milliós lakosságának több mint a negyede lakóhelyének elhagyására kényszerült. A hadművelet következtében mintegy háromezer palesztin otthon semmisült meg vagy szenvedett súlyos károkat.

Izrael 64 katonáját vesztette el a harcokban, és három izraeli civil halt meg a palesztin tüzérségi és rakétatámadásokban, amelyek miatt számos dél-izraeli falu elnéptelenedett. A Vaskupola nevű fejlett rakétaelfogó rendszer, valamint a légiriadók esetére létesített óvóhelyek ugyanakkor segítettek a minimálisra csökkenteni az izraeli polgári áldozatokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ebola: az USA megelőző intézkedéseket rendelt el a légi- és tengeri kikötőkben

Az Egyesült Államokba tartó utasokat a repülőgépekre való felszállás előtt, majd a leszállás után is megszűrik. Tovább olvasom