Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Gazdasági recesszió fenyegeti Szlovákiát

Nagy a veszélye annak, hogy 2012-ben recesszióba jut a szlovák gazdaság, a visszaesésnek az első félévben nagyobb az esélye - írta a Szlovák Üzleti és Ipari Kamara (SOPK) felmérésére hivatkozva hétfőn a SITA hírügynökség.
A SOPK szerint a gazdasági fejlődés várható visszaesése elsősorban az euróövezet gazdasági teljesítményének lelassulásával hozható összefüggésbe.

A kamara előrejelzése szerint Szlovákiában az idén várhatóan visszaesést lehet majd tapasztalni az ipari termelés növekedési ütemében is. Ez a mutató a kamara vélekedése szerint 2012-ben 4 százalékos emelkedést mutat majd, ez csak fele a 2011-ben tapasztaltnak.

A SOPK szerint Szlovákiában lassul majd a háztartások fogyasztói kiadásainak emelkedése. Mivel a kamara elemzése szerint a várható kiadásnövekedés jelentős része az áremelkedésekhez köthető, ez nem fog megmutatkozni a fogyasztásnövekedés terén.

A kamara a foglalkoztatottsági arány javulásának is csekély esélyét látja. "Az eurózóna gazdasági fejlődésének aktuális rizikói mellett és figyelembe véve, hogy a szlovákiai helyzet milyen szorosan kötődik ezekhez a változásokhoz, a foglalkoztatottság stagnálását Szlovákiában pozitív jelenségként lehetne értékelni" - szögezte le állásfoglalásában a kamara.

Szlovákia gazdasága utoljára 2009-ben jutott negatív értékekbe, 2010-ben és 2011-ben a GDP ismét növekedést tudott felmutatni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bírálta a tüntetőket a román miniszter, ezért váltották le

Leváltotta tisztségéből Teodor Baconschi román külügyminisztert Emil Boc miniszterelnök, mert minisztere elfogadhatatlan módon bírálta az utcán tüntető embereket. Tovább olvasom