Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Gáztámadás Szíriában: több száz halott

A Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erők mérgesgázt vetettek be a lázadók kezén lévő Gúta környékén és legalább 213, de egyes források szerint akár 430 ember halálát is okozhatták.
Mérgesgázzal hajtott végre támadást szerdán a szíriai kormányhadsereg Damaszkusz keleti külvárosaiban, s ennek több száz áldozata lehet, köztük nők és gyerekek - bár a különböző ellenzéki szervezetek nagyon eltérően adják meg számukat. A hatóságok tagadják, hogy vegyi fegyvert vetettek volna be.

A Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erők kiterjedt légi és tüzérségi offenzívát indítottak szerda hajnalban a lázadók kezén lévő térség ellen, és annak részeként vetettek be gázt - állítják a Helyi Koordinációs Bizottságok és a Szíriai Forradalom Általános Bizottsága nevű ellenzéki szervezetek. Utóbbi egy videofelvételt tett közzé a YouTube-on, bizonyítandó az állítólagos tömegmészárlást. A felvételen egy tábori kórházban nyújtanak elsősegélyt gyerekeknek, valamint - nyilvánvalóan légzési nehézség miatt - oxigénmaszkot helyeznek az arcukra. Ezenkívül orvosok eszméletlen, de nem vérző gyerekeket hoznak még be a táborba.

A különböző szervezetek által megadott áldozatszám száztól 468-ig terjed. A Helyi Koordinációs Bizottságok azt állítja, hogy több száz halott van, ugyancsak több száz sebesült, és az áldozatok többsége civil. Ha ez igaznak bizonyul, akkor a több mint két éve tartó polgárháborúban ez volt a legsúlyosabb olyan mérgesgáztámadás, amely ismertté vált.

Egy dúmai sürgősségi betegellátó központban az egyik nővér közölte, hogy a Damaszkusztól keletre lévő ellátóhelyekről érkező információk összegzése alapján 213 halálos áldozat van. "Közöttük sok a nő és a gyerek. Kitágult pupillával, kihűlt végtagokkal, habzó szájjal hozták be őket. Az orvosok azt mondják, ezek az ideggáztámadás tipikus jelei" - mondta.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű szervezet szerint a támadás Gúta térségén belül Zamalka, Arbín és In-Tarma kerületeket érte, s nagyon intenzív volt. Az OSDH felszólította az állítólagos szíriai vegyifegyver-támadások kivizsgálására létrejött nemzetközi bizottság tagjait, hogy utazzanak a szóban forgó térségbe, vizsgálják ki az esetet és tegyék lehetővé, hogy a lehető leghamarabb orvosi ellátásban részesülhessenek a sebesültek. A bizottság tagjai három nappal ezelőtt érkeztek Szíriába.

A szíriai állami televízió és a SANA hírügynökség közlése szerint a hatóságok cáfolják, hogy vegyi fegyvert vetettek volna be. Damaszkusz szerint az ilyen információk terjesztésével a vegyifegyver-támadásokat vizsgáló nemzetközi szakembereket akarják megtéveszteni. A SANA külföldi műholdas tévéadókat - köztük az al-Dzsazírát és az al-Arabíját - vádolt a mérgesgáztámadásról szóló információk terjesztésével, mert szerinte ezek a médiumok "részt vesznek a szíriai vérontásban és a terrorizmus támogatásában".

Olvasóink írták

  • 2. Tömeg 2013. augusztus 21. 13:38
    „Én nagyon is el tudom hinni!
    Bashar mindenre képes a népet sanyargatni,nem érdekli hogy szenvednek,csak a hatalom meg a pénz.
    A felkelők akiket meg idézójeleztél nem hívták az Al Kaidás,meg a szalafista mocskokat. Azok csak jöttek a zavarosban halászni,ahogy szokták.”
  • 1. pachakuti 2013. augusztus 21. 12:13
    „...állítják a "felkelők" és támogatóik, az izraeliek és az amerikaiak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Észak-Coloradóban népszavazást kezdeményeznek az államtól való elszakadásról

Colorado állam északi agrármegyéiben november elején népszavazást tartanak, aminek eredményeképpen -… Tovább olvasom