Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Genfi megállapodás: Kanada fenntartja Irán elleni szankcióit

Amíg a Hatok csoportja - az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország - alá nem írja Iránnal a végső megállapodást, "Kanada teljes egészében fenntartja szigorú szankcióit".
Kanada egyelőre fenntartja Teherán elleni szankcióit az iráni nukleáris programról kötött genfi átmeneti megállapodás ellenére, s feloldásukkal kivárja a később kidolgozandó átfogó megoldást - közölte vasárnap John Baird külügyminiszter.

"A hatékony büntetőintézkedések" szorították rá az iráni rezsimet arra, hogy "mérsékeltebb álláspontra helyezkedjen és megnyissa az utat a tárgyalások előtt", lehetővé téve ezt az átmeneti megállapodást - vélekedett John Baird. A miniszter szerint olyan megállapodásra van szükség, "amelyből nem űzhetnek gúnyt, s amelyet nem fenyeget az önámítás".

Amíg a Hatok csoportja - az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország - alá nem írja Iránnal a végső megállapodást, "Kanada teljes egészében fenntartja szigorú szankcióit" - hangsúlyozta nyilatkozatában Baird.

A Hatok és Irán képviselői között vasárnap hajnalban létrejött, hat hónapra szóló megállapodásban Irán kötelezettséget vállalt arra, hogy korlátozza nukleáris atomprogramját, és lehetővé teszi nukleáris létesítményeinek helyszíni ellenőrzését a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szakértői számára.

Cserébe a Hatok csoportja az Irán elleni egyes szankciók "korlátozott, ideiglenes és célzott" enyhítésére tett ígéretet. Érvényben marad ugyanakkor az Egyesült Államok összes kereskedelmi és pénzügyi szankciója, valamint az ENSZ által jóváhagyott büntetőintézkedések csomagja.

Az ottawai kormány idén tavasszal szigorította meg a teheráni rezsim elleni szankcióit, megtiltva minden áruforgalmat a humanitárius szállítmányok kivételével. Az ország emellett a korábbinál több iráni tisztségviselőre és szervezetre terjesztette ki Kanadában lévő vagyonuk zárolását.

Több száz iráni üdvözölte a hazatérő tárgyalódelegációt

Több száz fős éljenző tömeg üdvözölte vasárnap éjjel a teheráni repülőtéren a Genfből hazatérő iráni tárgyalódelegációt, amely átmeneti megállapodásra jutott a nagyhatalmakkal az iszlám köztársaság atomprogramjával kapcsolatban.

A nagyobb részt diákokból álló tömeg Irán külügyminiszterét és nukleáris főtárgyalóját egyaránt "a béke nagykövetének" nevezte. A diplomaták fogadására virágokkal és iráni zászlókkal kivonuló sereglet soraiban ott voltak az elmúlt években merényletek áldozatává vált atomtudósok családjai, de törvényhozók és más tisztségviselők is megjelentek az eseményen.

Az emberek azt skandálták: "Hálásak vagyunk az elmúlt nyolc év után." Az AP amerikai hírügynökség tudósítója szerint ezzel az előző elnök, a keményvonalas Mahmúd Ahmadinezsád hatalmának nyolc évére utaltak, amelynek során csak romlottak Irán és a Nyugat kapcsolatai, s az Irán ellen bevezetett nemzetközi szankciók számos gazdasági nehézséget okoztak az országnak.

A tömegből ugyanakkor azt is skandálták, hogy "Nem a háborúra, a szankciókra, a meghátrálásra és a megaláztatásra".

Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője vasárnap hajnalban jelentette be Genfben, hogy a Hatok (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország) és Irán képviselői közötti tárgyalások eredményeként létrejött egy hat hónapos időtartamra szóló megállapodás, ami lehetővé teszi egy későbbi átfogó egyezmény kidolgozását.

Az ideiglenes megállapodásban Irán kötelezettséget vállalt arra, hogy korlátozza nukleáris atomprogramját, és lehetővé teszi nukleáris létesítményeinek helyszíni ellenőrzését a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szakértői számára. A hatok csoportja cserébe az Irán elleni szankciók "korlátozott, ideiglenes és célzott" enyhítésére tett ígéretet.

Mohamad Dzsavad Zarif külügyminiszter, az iráni küldöttség vezetője reptéri fogadásakor az állami televíziónak kijelentette, országa készen áll a tárgyalások gyors folytatására. "Készen állunk megkezdeni a tárgyalásokat a nukleáris megállapodás végső változatáról" - mondta.

Teheránban vasárnap nem látszott ellenállás a Genfben megkötött ideiglenes megállapodással szemben, bár néhány ellenzéki parlamenti képviselő részletekbe menő tájékoztatást szorgalmazott. A Hatok és Irán megállapodását egyaránt üdvözölte Haszan Róháni elnök és Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb politikai és vallási vezetője.

Kövesse és kommentelje a cikkeinket a Facebookon!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Washington és London segítséget ajánl az erőszak sújtotta Líbiának

Líbia nagy felforduláson ment keresztül, különösen az elmúlt hetekben", emellett súlyos "gazdasági… Tovább olvasom