Délmagyar logó

2018. 01. 24. szerda - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Gépfegyverből nyitottak tüzet két autóbuszra

Legalább tíz ember meghalt, további húsz pedig megsebesült, miután támadók gépfegyverből tüzet nyitottak két autóbusz utasaira csütörtökön a dél-pakisztáni Karacsi kikötővárosban - közölték a hatóságok.
A támadók a merénylet után elmenekültek.

Karacsiban nagyon feszült a viszony a mohadzsir törzsbeliek politikai képviseletét ellátó Muttahida Kaumi Mozgalom és a pastu törzsbelieket képviselő Avami Nemzeti Párt között. Mindegyik fél azzal vádolja a másikat, hogy egyre több támadást követ el a rivális párt tagjai ellen.

Az elmúlt három napban - az újabb támadás előtt - a hatóságok szerint összesen csaknem negyven ember vesztette életét sorozatos erőszakos cselekményekben a pakisztáni megapoliszban.

A Pakisztáni Emberi Jogi Bizottság nevű szervezet szerint Karacsiban az év eleje óta 1300 embert öltek meg, közülük 490-et "célzott gyilkosságokban".

A 18 milliós Karacsiban régen a mohadzsir etnikumé volt a vezető szerep. Urdu nyelvű tagjai India 1947-es felosztásakor hagyták el korábbi földjüket, politikai képviselőjük a Muttahida Kaumi Mozgalom (MKM) volt. Az MKM nagy szerepet játszott különböző erőszakos akciókban. Az MKM párt befolyásával szemben a legfrissebb kihívást a pastuk beáramlása jelenti: ők menekültként érkezve kerestek szállást és munkát Karacsi nyomornegyedeiben. Noha számuk már megközelíti az ötmilliót, politikailag nincs arányos képviseletük, és az újonnan érkezők elkeseredése egyre inkább az Avami Nemzeti Párt erőszakos akcióit táplálja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Belehúztak: 130 kilométer autópálya épül Szlovákiában 2014-ig

Mintegy 130 kilométer autópályát és gyorsforgalmi utat épít 2014-ig Szlovákia - miután a… Tovább olvasom