Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Gigantikus kínai kupon-akció a vásárlási kedv élénkítésére

A Kommunista Párt tisztségviselői járják Kínát, hogy több millió élelmiszer, vásárlási valamint mozi-kupont ajándékozzanak az embereknek a vásárló kedvük sekentésére - közölte szerdán az AFP francia hírügynökség.
Kínában erős hagyomány a takarékoskodás, gazdasági szakértők szerint keresetük 30-40 százalékát teszik félre az emberek.

A párt szerint azonban ez a szokás most akadálya annak, hogy kilábaljnak a gazdasági válságból, ami Kínát sem kíméli. A kínai kormány dollármillárdokat költ infrastrukturális programokra, a kamatokat is megvágták többszőr, de ez is kevés, ezért az ország vezetése kuponos akcióba kezdett.

Csengdu, a tavalyi katasztrofális földrengés helyszinének, Szecsuánnak a központja egyike volt azoknak a helyeknek, ahol elkezdődött az akció: 39 millió jüan értékben csaknem 400 ezer kupont osztottak ki decemberben alacsony jövedelmű embereknek. A Kína keleti részén lévő Hangcsuban 100 millió jüan értékben 670 ezer kupont kaptak az emberek, hogy vásároljanak.

Az alacsony jövedelmű, szegény emberek valamint a nyugdíjasok Hangcsuban fejenként tíz darab, egyenként 20 jüan értékű kuponhoz jutottak, a diákok pedig ugyanilyen értékben öt darabhoz, miközben a párt küldöttei arra bíztatták őket, hogy menjenek a bevásárló központokba és költsék el, amit kaptak. A kuponokat három hónapon belül lehet felhasználni mindenütt, utána pedig a kijelölt boltokban.

Az államon kivül számos üzlet saját kedvezményekkel is próbálja serkenteni a vásárlási kedvet. A mozik például féláron kínálják a jegyeket a kupontulajdonosoknak. Hangcsuban a szomszédos tartományok, például Sanghaj lakóinak is adnak kuponokat 40 millió jüan értékben, hogy azokat szállodákban, éttermekben használják fel az emberek. Hangcsu vezetői azt tervezik, hogy a kormányalkalmazottak bérének 10 százalékát kuponokkal fizetik ki.

Kínai gazdasági szakértők szerint a kuponos akció rövid távon nyilván hatékony, de csak egyszeri megoldásként, mert nagy a veszélye, hogy osztogatós élénkítő szerré válik, ami gazdaságilag nagy bajhoz vezethet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elektronikus Rubik-kocka New Yorkban

Bemutatták a Rubik-kocka elektronikus változatát New Yorkban, ezt már nem tekergetni kell, hanem az… Tovább olvasom