Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Google: az amerikai kémkedés hatására darabokra szakadhat az internet

Egyes kormányok korlátokat állítanának fel, és az ártana az amerikai gazdaságnak.
A Google internetes óriáscég figyelmeztette szerdán az amerikai kormányt, hogy kémtevékenysége hatására darabokra szakadhat az egész világot behálózó internet, egyes kormányok korlátokat állítanának fel, és az ártana az amerikai gazdaságnak.

A közvéleménynek több információt kellene kapnia arról, hogy a kormány milyen felhasználói adatokat akar megtudni. "Az, hogy most csak korlátozottan átlátható a kormány által demokratikus országokban folytatott megfigyelési tevékenység, megrendíti a legtöbb ember bizalmát és a szabadságba vetett hitét, és negatív hatással van a gazdasági fejlődésünkre, a biztonságunkra és arra a képzetre, hogy az internet a nyitottság és a szólásszabadság egyik területe" - írta Richard Salgado, a Google rendvédelmi és információbiztonsági igazgatója az amerikai kongresszusnak írt nyílt levelében. Ez az első olyan nyilatkozat, amelyet egy nagy technológiai cég tett a törvényhozásnak azóta, hogy kipattant a botrány a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) által folytatott titkos adatgyűjtéssel kapcsolatban.

A kongresszus tagjai azon tanakodnak, hogy hogyan kellene változtatni az Egyesült Államok megfigyelési gyakorlatán és törvényein, miután Edward Snowden, az NSA egy volt szerződéses alkalmazottja felfedte a hivatal titkos megfigyelési tevékenységét. A szenátus igazságügyi bizottsága azzal összefüggésben kezdeményezett meghallgatásokat - a Google a maga részéről ennek írásban tett eleget -, hogy Al Franken demokrata párti szenátor az eddiginél nagyobb átláthatóságot biztosító törvénymódosítást javasolt az adatgyűjtésre vonatkozóan. Franken szerint az internetes cégek sokkal kevesebb információt adnak át a kormánynak saját ügyfeleikről, mint amennyit sok ember gondol, ezért meg kellene engedni ezeknek a cégeknek, hogy tájékoztassák a közvéleményt arról: milyen kérésekkel fordul hozzájuk a kormány, és hogy erre válaszul hány felhasználó adatait adják át.

Olvasóink írták

  • 2. Pirát 2013. november 14. 13:42
    „réges-rég szét kellett volna szabdalni...”
  • 1. NP1 2013. november 14. 13:13
    „Dehogy szakad darabokra.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Haiyan tájfun - 2200 fölé emelkedett a halottak száma

A korábbi becslések tízezer halottról írtak. A vöröskereszt 22 ezerre, a Google 65 500-ra becsülte… Tovább olvasom