Délmagyar logó

2017. 09. 27. szerda - Adalbert 14°C | 22°C Még több cikk.

Görög választások: a konzervatívok nyertek

Az euróövezet jövője szempontjából sorsdöntő parlamenti választásokat tartottak vasárnap Görögországban.
A konzervatív Új Demokrácia (ND) párt került a vasárnapi görögországi parlamenti választás eredménylistájának élére, és így lehetővé válhat a kormányalakítás a Pánhellén Szocialista Mozgalommal (Paszok) - közölte első hivatalos becslésében a görög belügyminisztérium.

A belügyi tárca közlése szerint az ND a szavazatok 29,5 százalékát kapta, s a bónuszmandátumokkal együtt 128 mandátumot szerezhet a 300 fős parlamentben. A Radikális Baloldali Koalíció (Sziriza) a szavazatok 27,1 százaléka révén 72 helyet kaphat. A szocialista Paszok a voksok 12,3 százalékát kapta meg, és 33 helyhez juthat a parlamentben.

Az ND egyik vezetője már be is jelentette pártja választási győzelmét, s nemzeti egységkormány megalakítására szólított fel.

Az ND és a Paszok - mindkét párt támogatja a megszorításokat, és meg akarja tartani az ország euróövezeti tagságát - szűk parlamenti többségre támaszkodó koalíciós kormányt alakíthat.

Korábban írtuk:

A szavazóhelyiségek közép-európai idő szerint reggel 6 órakor nyíltak meg, a 9,7 millió szavazópolgár este 18 óráig adhatja le voksát. A legelső előrejelzések rögtön ezt követően várhatók.

Az államcsőd által fenyegetett Görögországban a mostani választás hat héten belül a második. A május 6-i parlamenti választások nyomán ugyanis patthelyzet alakult ki, és az első három helyen végzett politikai párt közül egyik sem volt képes többséggel rendelkező kormányt alakítani. Megfigyelők szerint fennáll az a veszély, hogy a vasárnapi választások után is hasonló helyzet alakulhat ki.

Az Európa által aggodalommal és feszült figyelemmel kísért választások tétje Görögország euróövezeti tagságának, illetve az országgal kötött nemzetközi hitelmegállapodásnak, valamint az ennek fejében vállalt, kemény megszorításokkal járó reformprogramnak a jövője. A hagyományos nagy pártok, a konzervatív Új Demokrácia, valamint a szocialista PASZOK a megállapodás mellett vannak, miközben a görög politika új "csillagának" számító Radikális Baloldali Koalíció, a Sziriza a hitelmegállapodás azonnali felmondását helyezte kilátásba.

A Sziriza elnöke a szavazás előestéjén azt hangoztatta, hogy pártja ugyan az euró, illetve az euróövezeti tagság mellett van, de - mint fogalmazott - nem minden áron. Alexisz Ciprasz Görögország megfélemlítésével és tönkretételével vádolta az Európai Uniót, és arra szólította fel a görög baloldalt, hogy álljon a Sziriza mögé, amely elutasítja a nemzetközi mentőcsomag fejében vállalt megszorításokat.

A rajthoz álló 21 párt közül csupán hétnek van tényleges esélye arra, hogy átlépje a parlamentbe jutást jelentő 3 százalékos szavazatküszöböt.

A legutolsó felmérések azt mutatták, hogy a győzelemre a konzervatív Új Demokráciának és a Radikális Baloldali Koalíciónak (Sziriza) van leginkább esélye. Abszolút többséget azonban várhatóan egyikük sem fog szerezni, így mindenképpen újabb kemény alkudozásra van kilátás a pártok között egy koalíciós kormány megalakítása érdekében.

Angela Merkel kancellárral az élen több európai uniós vezető figyelmeztette Görögországot, hogy ne fordítson hátat az eurónak, és hajtsa végre a nemzetközi hitelmegállapodásban foglaltakat.

Szakértők szerint az euróövezet számára beláthatatlan következményekkel járna, ha a megszorító reformok ellen fellépő radikális baloldal nyerné a választásokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Francia választások - Exit poll: a szocialisták abszolút többséget szereztek

A szocialisták ekkora méretű győzelmére az 1981-es választások óta nem volt példa Franciaországban. Tovább olvasom