Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Görögország átvette az EU soros elnökségét

Barroso szerint a soros elnökség nagyon jól elő lett készítve, és siker lesz Európa és Görögország számára.
A gazdasági és költségvetési reformok folytatására bíztatta Görögországot az Európai Bizottság elnöke azon a szerdai athéni rendezvényen, amelyet abból az alkalommal szerveztek, hogy a balkáni állam átvette az Európai Unió soros elnökségét a következő fél évre.

"Noha tisztulóban van az ég, még vannak felhők, ezért eltökélten alkalmazni kell a költségvetési programot, s előre kell lépni a privatizáció, a liberalizáció területén" - mondta José Manuel Durao Barroso a görög miniszterelnökkel, Antonisz Szamarasszal közösen tartott sajtótájékoztatón.

A bizottsági elnök szerint nem kétséges, hogy Görögország felülkerekedik a gondokon, és emlékeztetett arra, hogy "miközben másoknak kétségei voltak az országgal kapcsolatban, az Európai Bizottság mindig az oldalára állt". "Nem régen voltak, akik arra spekuláltak, hogy Görögország kilép az euróövezetből, és összeomlik az euró és az egész Európai Unió is. Ezek a jóslatok tévesek voltak, amit bizonyít az a tény, hogy itt vagyunk és megünnepeljük a görög elnökség kezdetét, az unió és az eurózóna teljes jogú tagjának az elnökségét" - mondta.

Evangelosz Venizelosz görög miniszterelnök-helyettes, külügyminiszter, José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Antonisz Szamarasz görög kormányfő (b-j) a görög EU-elnökség alkalmából tarto
Evangelosz Venizelosz görög miniszterelnök-helyettes, külügyminiszter, José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Antonisz Szamarasz görög kormányfő (b-j) a görög EU-elnökség alkalmából tartott ünnepségen Athénban január 8-án.
Fotó: MTI/EPA/Szimela Pancarci

Barroso szerint a soros elnökség nagyon jól elő lett készítve, és siker lesz Európa és Görögország számára. Szamarasz erről azt mondta, hogy Athén fő törekvése az Európai Unió és az állampolgárok kapcsolatának a javítása. Ezzel együtt "harcolni fogunk a gazdasági felépülésért, a munkanélküliség ellen, a társadalmi összefogásért és Európa biztonságáért a határainkon belül és kívül" - mondta a miniszterelnök az Athéni Koncertteremben tartott ünnepségen.

A rendezvényt erős biztonsági intézkedések kísérték, kétezer rendőrt mozgósítottak, és a hatóságok betiltották a tüntetéseket Athén központjának egy nagy részén, ahová az uniós vezetők ellátogattak. A rendezvény helyszínének közelében lezártak egy metróállomást, és helikopterek köröztek a negyed fölött.

A tilalom ellenére egy kisebb baloldali csoport gyűlést tartott a tiltott területen, ahonnan a rendőrség könnygáz bevetésével kiszorították őket, miután letelt a 15 perces határidő, amit azért kaptak, hogy tájékoztassák a sajtót az európai uniós pénzügyi politikát érintő bírálatukról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar lányokat futtattak Angliában, több év börtönt kaptak

Az ötfős banda ötvennél is több lányt csábított munkalehetőség ígéretével a szigetországba, ahol… Tovább olvasom