Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Görögország eurótagsága a választások után sem garantált

IMF-fel és az EU-val kidolgozott második pénzügyi-költségvetési mentőprogram sem lenne garancia arra, hogy Görögország hosszú távon az euróövezet tagja marad.
A közelgő görögországi választások után valószínűleg olyan kormány kerül hatalomra, amely támogatja a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az EU-val kidolgozott második pénzügyi-költségvetési mentőprogramot, ez sem lenne azonban garancia arra, hogy Görögország hosszú távon az euróövezet tagja marad - vélekedtek keddi előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőcég, a Capital Economics közgazdászai helyzetértékelésükben közölték: számításaik szerint a görög hazai össztermék (GDP) 2013 végéig a 2008-ban mért legutóbbi csúcsértékhez képest összesen több mint 25 százalékot zuhan. Ebben a környezetben a nemzetközi hitelező trojka, vagyis az euróövezeti tagállamok, az IMF és az Európai Központi Bank (EKB) úgy is dönthet, hogy nem folyósítja tovább a pénzügyi segély részleteit újabb görög megszorító intézkedések nélkül.

Ez erősítheti a mentőtervvel szembeni ellenállást Görögországban, emellett a kötvényhozamok megugrásával és bankbetét-menekítési rohammal járhat.
A Capital Economics közgazdászai keddi londoni elemzésükben azt is jósolták, hogy az új görög kormány várhatóan megpróbálja majd újratárgyalni a mentőprogram egyes elemeit az EU-val és az IMF-fel. Mivel egyre terjed az a felismerés, hogy a megszorítások önmagukban nem kínálnak gyógyírt a perifériális eurótagállamok gazdasági bajaira, az uniós döntéshozók akár hajlandónak is bizonyulhatnak a megállapodás valamelyes kiigazítására. Mivel azonban "a tintának még ideje sem volt megszáradni az eredeti egyezségen", és tekintettel arra is, hogy Görögország az első segélycsomag feltételeinek teljesítésével sem jeleskedett, nem lenne meglepő, ha egyes központi euróövezeti országok hallani sem akarnának semmiféle módosításról.

Az április végén kiadott, új Világgazdasági Kilátásokban (WEO) az IMF maga is túlzottnak tartotta a költségvetési kiigazítás ütemét egyes euróövezeti országokban, bár konkrétan csak Németországgal és Spanyolországgal példálózott ezügyben.

Mindemellett Görögországnak júniusban intézkedési tervet kell bemutatnia arra, hogy 2014-ig miként kívánja a GDP-érték 5,5 százalékának megfelelő mértékben csökkenteni a költségvetési kiadásokat. Ha a hatalomra kerülő pártok nem tudnak megegyezni, hogy milyen kiadásokat faragjanak le, az vagy a görög kormány, vagy a pénzügyi segélyről szóló megállapodás összeomlásához vezethet - jósolták a Capital Economics londoni elemzői.

A cég szakértői közölték: véleményük szerint a piacok valószínűleg jól számolnak, amikor Görögország újbóli törlesztésképtelenné válását árazzák.

A Capital Economics közgazdászai keddi helyzetértékelésükben fenntartották azt a jóslatukat, hogy mindezek alapján Görögország még az idei év vége előtt elhagyja az euróövezetet.

Görögország távozását más nagy londoni házak is valószínűsítik.
Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb gazdaságelemző csoportja - legutóbbi globális prognózisában közölte, hogy jelenleg 40 százalékos esélyt ad Görögország euróövezeti tagságának két éven belüli megszűnésére. A ház szerint ráadásul az EU-szerződésekben nincs olyan opció, amely lehetővé tenné a távozást az euróövezetből, így az euró elhagyásának egyetlen legális módja az lenne, hogy Görögország azonnal távozik az EU-ból is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szíria: újabb polgári áldozatai vannak a kormányerők támadásának

Legalább 10 személy vesztette déletőtt kedd hajnalban az észak-szíriai Idlíb tartományban a… Tovább olvasom