Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Görögország megsegítése nem lesz az EU-csúcs napirendjén

A német kancellár szerint a március 25-26-i EU-csúcs napirendjén nem születik döntés Görögország uniós megsegítéséről.
A Deutschlandfunk rádióadón, "A hét nyilatkozata" című műsorban Angela Merkel hangsúlyozta: a segítség kérdése csütörtökön nem szerepel a csúcs napirendjén. A német kancellár, mint mondta, azért figyelmeztet, hogy a csúccsal kapcsolatos hamis várakozások ne keltsenek nyugtalanságot a piacon. Mint rámutatott, Görögország nem fizetésképtelen, ezért a segítség kérdése nem az, amelyről tárgyalni kellene. Hangsúlyozta, hogy a görög kormányfő többször biztosította őt is, hogy Athén nem pénzkéréssel fordul az EU-hoz.

Angela Merkel szerint az euró számára a legjobb megoldás, ha Görögország egyedül oldja meg problémáját, az európai állam- és kormányfők támogatásával.

Az EU a Nemzetközi Valutaalappal "kéz a kézben" akar dolgozni a görög adósságválságon - közölte az Európai Bizottság szóvivője pénteken. Azt is elmondta, hogy a bizottság elnöke, José Manuel Barroso, valamint Olli Rehn gazdasági és pénzügyi biztos már megállapodott azokban a lehetséges intézkedésekben, amelyekkel Athént segíthetik. Barroso ugyanakkor felszólította az uniós államokat, hogy sürgősen állapodjanak meg egy szükségtervben Görögország számára.

Az euróövezeti államok megosztottak a kérdésben, annak ellenére, hogy közeledik a március 25-26-i uniós csúcs, ahol dönteni kellene a tényleges támogatásról. Görögország már kilátásba helyezte, hogy az IMF-hez fordul, ha nem születik határozott döntés.

A Nemzetközi Valutaalap még soha nem segített ki euróövezeti országot, ez, általános vélekedés szerint, óriási presztízsveszteség lenne az eurózónának.

Olvasóink írták

  • 1. Léni 2010. március 21. 14:22
    „Ajánlatos odafigyelni Görög országgal történő eseményekre, és próbáljunk most
    az egyszer más kárából tanulni! Nem irigylésreméltóak a közeljövő eseményei miatt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Japán 14 új atomerőművet épít 2030-ig

Összesen 14 új atomerőmű építését tervezi Japán a következő húsz évben. A "Nikkei" című japán… Tovább olvasom