Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 25°C Még több cikk.

Görögország rendre intette EU-partnereit a ˝gondnokság˝ ügyében

A görög pénzügyminiszter, Evangélosz Venizelosz vasárnap figyelmeztette az EU-országokat a szolidaritás és az egyenlőség elvének egyidejűségére.
"Megfeledkezik a történelem tanulságairól mindenki, aki afféle válaszút elé állít egy országot, hogy döntenie kell a pénzügyi segítség és a nemzeti önbecsülés között. Partnereink tudják, hogy az európai egyesülés folyamata a tagországok intézményes egyenlőségén és a nemzeti identitás tiszteletben tartásán alapul. Az európai vezetők, különösen a méretüknél fogva nagyobb európai felelősségű országok vezetői bizonyára tudják, hogyan kell kezelni a kérdéseket partnerek között" - mondta a miniszter, mielőtt elutazott Brüsszelbe, az EU hétfőn kezdődő csúcsértekezletére.

A pénzminiszter ugyanakkor elismerte, hogy a tavaly októberi EU-csúcson elhatározott, második görög mentőprogramhoz "új ellenőrzési mechanizmust" társítottak, de az szerinte megfelel az EU szükségleteinek. "Ez a mechanizmus teljesen kielégíti Görögország és partnerei közös érdekét, amely a program időszerű és sikeres megvalósításához fűződik" - mondta Venizelosz.

A szigorúbb, kiterjedtebb, részletesebb ellenőrzés "annak magától értetődő elismerésén alapul, hogy Görögországé nem csupán a felelősség, de a kezdeményezés is a (mentő)program véghez vitelében" - mondta a miniszter.

Hozzátette még, amint az AFP hírügynökség idézte: "A görög nép tudja, mekkora segítséget kap, és erre áldozataival válaszol, meghozva és végrehajtva a nehéz, de szükséges döntéseket".

Előzőleg, szombaton a brit Financial Times azt írta, hogy a német kormány szeretné, ha Görögország a következő, 130 milliárd eurós mentőprogram fejében átadná az adóztatással és a költségvetési kiadásokkal kapcsolatos döntések feletti szuverenitását egy euróövezeti "költségvetési biztosnak". Ez az új euróövezeti biztos vétójogot kapna a görög kormány költségvetési döntéseivel szemben, ha azok nem állnának összhangban a nemzetközi hitelező szervezetek által kijelölt célokkal.

A német elképzelés nemcsak Görögországra vonatkozik, hanem minden, illetve bármelyik euróövezeti országra, amely külső támogatásban részesül, de képtelen teljesíteni vállalt kötelezettségeit - tette hozzá a Reuters.
Az efféle elképzeléseket azonban az Európai Bizottság azonnal elutasította - idézett egy meg nem nevezett bizottsági szóvivőt szintén a Reuters hírügynökség.

Olvasóink írták

 • 2. Koszta 2012. január 29. 20:53
  „"az európai egyesülés folyamata a tagországok intézményes egyenlőségén és a nemzeti identitás tiszteletben tartásán alapul"
  Kivéve a Magyarok esetében? Tized akkora támadás se érte a Görögöket, mint amekkora kirohanás volt ellenünk... Holott náluk nagyobb a baj...
  -
  Lukrécia, ha hitelt kérsz a banktól, akkor a bank beleszólhat, hogy melyik boltban vásárolj, mennyi krumplit vehetsz, melyik családtagodtól mit kell megvonnod?
  A bank egyet tehet - vagy ad, vagy nem...
  Mellesleg a Görög "szemétdombon" sok Eu-s bank hányódik... Ezek pénze után futna az unió... Ha bedőlnek, akkor velük sok "dominó" eldőlhet... Még az Eu nevű is...”
 • 1. lukrecia 2012. január 29. 17:57
  „Teljesen jogos a németek részéről, aki hiteleket kér tőlük azt ellenőrizni is lehessen. Görögország feneketlen kút, a politikusai képzetlenek, és saját zsebre dolgoznak.
  Biztos nem adnék nekik egy fillért sem , oldják meg a szemétdombjukat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Madridban ezrek tüntettek Garzón bíró mellett

Baltasar Garzón mellett ezrek tüntettek vasárnap Madridban. A megmozdulás résztvevői biztosítottál a… Tovább olvasom