Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Görögországban őrizetbe vették az Arany Hajnal neonáci párt vezetőjét

Azzal gyanúsítják, hogy bűnszövetkezet hozott létre. A párt öt parlamenti képviselője ellen is letartóztatási parancsot adtak ki. A rendőrség terrorelhárító egysége keresi őket. További letartoztatási parancsok kiadása várható.
Az Arany Hajnal ellen nyomozás folyik annak kiderítésére, hogy szervezeti szinten is köze volt-e a Pavlosz Füszasz antifasiszta rapper meggyilkolásához. Füszasz megölésével a párt egyik 45 éves hívét gyanúsítják.

Az Arany Hajnal tagadja, hogy köze lenne a gyilkossághoz, és politikai lejárató kampányt gyanít az ügy mögött. A gyilkosság azonban viharos reakciókat váltott ki a társadalom legkülönbözőbb csoportjaiban, több görög városban összecsaptak a rendőrök és a tüntetők a hét elején.

A neonáci párt 18 parlamenti képviselője korábban burkoltan azzal fenyegetőzött, hogy lemond mandátumáról. Márpedig emiatt időközi választást kellene kiírni helyük betöltésére, és e választás kampánya csak még bonyolultabbá tenné a helyzetet a súlyos gazdasági és társadalmi gondokkal küszködő országban.

Egy friss közvélemény-kutatás eredménye szerint a gyilkosság óta harmadával csökkent az Arany Hajnal támogatottsága.

Olvasóink írták

 • 3. majzik 2013. szeptember 30. 13:22
  „1. Apátfalvi** 2013.09.28. 16:47

  Beteg vagy !

  Béka segge perspektíva !

  Boldogok a lelki szegények mert hülyén ...............h. meg !”
 • 2. pachakuti 2013. szeptember 29. 10:23
  „Mitől neonáci az Arany Hajnal? Mert a cionisták és a páthfalwi-félék azt mondják?
  Emlékeztetőül: az itthoni Jobbik több pert nyert az őket leneonácizó sajtóorgánumok és közszereplők ellen. Ez még akkor is így van, ha a független DM az ilyen híreket elhallgatja! Érdemes volna az Arany Hajnalnak egy nemzetközi pert kezdeményeznie a magyar média és szószólóik ellen.”
 • 1. Apátfalvi** 2013. szeptember 28. 16:47
  „A szélsőjobboldali szervezetektől sosem állt messze a gyilkosság, kezdetben ugye mint a fent leírt esetben is, orvul és törvényen kívül (lásd még Matteotti esetét Olaszországban),utána meg már állami szintre emelve, a vezetés támogatásával/parancsával. A szélsőjobb emberalatti mivoltának ékes példázataként.

  Amúgy sosem értettem ezeket az országokat... Görögország a II. vh. alatt német megszállás alatt állt. Ma tehát, aki náci ideológiát vall, az elviekben hazaárulónak minősíttetik, amelyet véleményem szerint a legszigorúbb eszközökkel (akasztás) kell büntetni. Persze nemcsak Görögországban!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megsemmisítik a szíriai vegyi fegyvereket

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag elfogadta a szíriai vegyi fegyverek megsemmisítéséről szóló határozatot. Tovább olvasom