Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Gurmai: Sefcovic meggyőző magyarázatot adott

Meggyőző magyarázatot adott hétfőn a romákkal kapcsolatos korábbi kijelentésére az Európai Bizottságba jelölt szlovák Maros Sefcovic - hangsúlyozta keddi nyilatkozatában Gurmai Zita.
Az MSZP-s európai parlamenti (EP-) képviselő szerint Sefcovic eddigi munkássága is egyértelműen alátámasztja, hogy elkötelezett a romák helyzetének javítása mellett, és az Európai Bizottság tagjaként is ennek szellemében fog dolgozni.

Előzőleg Szájer József, a jobbközép irányzatú Európai Néppárt EP-frakciójának alelnöke azt közölte az MTI-vel, hogy a néppárti frakció számára nem volt kielégítő Sefcovic válasza a hétfői meghallgatáson az EP illetékes szakbizottsága előtt arra a felvetésre, miszerint 2005 januárjában a szlovák jóléti rendszer kizsákmányolóinak nevezte a romákat.

Sefcovic hétfőn azt mondta: öt évvel ezelőtti szavaira pontosan nem emlékszik, de az említett kijelentés nem tükrözi saját véleményét, hiszen ő mindig is a romák társadalmi befogadása érdekében tevékenykedett. Megítélése szerint az általa akkor mondottakat bizonyára kiragadták a szövegösszefüggésből. Ha azonban akaratlanul megbántott valakit, akkor azért bocsánatot kér - tette hozzá.

Gurmai Zita kedden méltatta, hogy Sefcovic "határozottan kiállt a nők és kelet-európaiak mellett". Szerinte ő egyike a legfelkészültebb biztosjelölteknek.

A meghallgatáson Gurmai arról kérdezte a szlovák aspiránst, hogyan tervezi javítani a nők és a kelet-európai tagállamok polgárainak foglalkoztatottsági arányát az uniós intézményeknél. Válaszában a humán erőforrásokért is felelős tárca várományosa emlékeztetett arra, hogy míg az ügyintézői kategóriában 40 százalékos a nők aránya, addig a felső- és középvezetők közül csak minden ötödik nő. Sefcovic szerint nem szabad megállni ezen a ponton, ezért ő kész minden olyan kezdeményezés támogatására, amelyek segítik a női vezetők számának emelkedését. Azt is elismerte, hogy a kelet-európaiaknak szánt kvótákat még nem sikerült betölteni az uniós intézményeknél. Kiemelte, hogy jelenleg csak egyetlen új tagállambeli főigazgató van az Európai Bizottságnál. Mindent megtesz majd azért, hogy az új tagállamok jelenléte a vezetői szinteken is erőteljesebb legyen - mondta Sefcovic.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Romlott az üzleti hangulat Németországban

Németország - A várakozásokhoz képest rosszabbul ítélik meg a német szakemberek a gazdasági… Tovább olvasom