Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Guttenberget megfosztották doktori címétől

Németország - A bayreuthi egyetem megfosztotta doktori fokozatától a német védelmi minisztert - közölte szerdán este az egyetem rektora.
Rüdiger Bormann a döntést azután jelentette be, hogy a jogi kar doktorálási bizottsága megállapította: doktori disszertációjában Karl-Theodor zu Guttenberg nem tett eleget az objektív tudományos előírásoknak. Konkrétan azt rója fel neki a bizottság, hogy az idegen forrásmunkákból szó szerint vagy értelemszerűen a dolgozatába átemelt részeket nem tüntette fel lábjegyzetben, illetve a forrásművek jegyzékében.

"Szövegrészek szó szerinti vagy értelemszerű átvétele, amely tényt a disszertáció szerzője nem tünteti fel munkájában, a jogi előírások és a tudományos munkára vonatkozó alapelvek megsértését jelenti" - közölte sajtótájékoztatóján a rektor. Mint hozzáfűzte, a bizottság nem vizsgálta a csalás vagy megtévesztés kísérletének a lehetőségét. "Azt nem tartottuk szükségesnek megvizsgálni, hogy az egész doktori dolgozat plágium-e" - fogalmazott Bormann.

Önkéntes elemzők a 475 oldalas disszertáció több mint 200 oldalán találtak plágiumra utaló jeleket, miután február 16-án a Süddeutsche Zeitung először adott hírt arról, hogy a védelmi miniszter "idegen tollakkal" ékeskedve írta meg dolgozatát.

A szerda esti bejelentés kemény csapás Guttenbergre és egyúttal a bayreuthi egyetem tekintélyére is - jegyzik meg berlini megfigyelők. Óhatatlanul fölmerül ugyanis a kérdés: milyen alapossággal és gondossággal vizsgálta meg a tudományos fokozat odaítéléséről döntő bizottság, továbbá a dolgozatot konzulensként gondozó professzor az utóbb summa cum laude minősítéssel befogadott disszertációt, ha az most, pár napos ellenőrzés eredményeként, elbukott az "objektív tudományos előírásokon".

A Bundestag szerda délutáni ülésén az ellenzék keményen ostorozta Guttenberget mint csalót és ügyeskedőt, az őt védelmező kormánypártoknak pedig kettős mércét vetett a szemére. Az uniópártok szónokai azt igyekeztek bizonygatni, hogy a védelmi miniszter kiválóan végzi a munkáját, és különben is már bocsánatot kért az elkövetett hibáiért. Egyúttal visszautasították az ellenzék azon érvelését, hogy ilyen esetekben nem lehet választóvonalat húzni a politikus és a (doktoráló) magánember között.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Párizs hajlik a Mubarak-vagyon befagyasztására

Egyiptom - Franciaország teljesíteni akarja az egyiptomi főügyész kérését, hogy fagyasszák be Hoszni… Tovább olvasom