Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Guy Verhofstadt szükségesnek tartja az uniós eljárás indítását javasolja Magyarország ellen

Továbbra is szükségesnek tartja Guy Verhofstadt, az Európai Parlament liberális frakciójának vezetője, hogy az EP uniós eljárás indítását javasolja Magyarország ellen.
A korábbi belga miniszterelnök kedd esti újévi fogadására készített beszédében tett erről említést, a beszéd szövegét előre nyilvánosságra hozták.

A beszéd elsősorban az Európai Unió előtt álló feladatokkal, ez euróövezet válságával, valamint az unió irányításával (a német-francia dominancia bírálatával) foglalkozott, de Verhofstadt néhány mondat erejéig kitért Magyarországgal kapcsolatos pozíciójára is.

Magyarországgal kapcsolatban úgy fogalmazott, "nem lát más lehetőséget", mint hogy a parlament elindítsa azt az eljárást, amelyre az uniós alapszerződés hetedik cikke ad lehetőséget.

A szóban forgó cikk szerint "az (Európai) Tanács, a tagállamok egyharmada, az Európai Parlament vagy az Európai Bizottság indokolással ellátott javaslata alapján, tagjainak négyötödös többségével és az Európai Parlament egyetértésének elnyerését követően megállapíthatja, hogy fennáll az egyértelmű veszélye annak, hogy egy tagállam súlyosan megsérti a 2. cikkben említett értékeket. Mielőtt ilyen megállapítást tenne, a Tanács meghallgatja a kérdéses tagállamot, és ugyanezen eljárásnak megfelelően ajánlásokat tehet neki."

Verhofstadt a kiadott szövegben kiemelte, hogy ez az EP teljes liberális képviselőcsoportjának álláspontja.

A frakcióvezető szerint "a magyar válság éppen olyan fontos, mint az euró válsága", mert "mindkettő az unió hitelességét érinti a polgárok szemében".

Guy Verhofstadt egyúttal szégyennek nevezte, hogy "Hillary Cinton amerikai külügyminiszter levelére kell várni, mielőtt az Európai Unió cselekszik".

A kormánypártok EP-képviselőit is soraiban tudó magyar néppárti képviselőcsoport már múlt héten kiadott közleményében úgy foglalt állást, hogy "a 7 cikk szerinti eljárás kezdeményezésével való fenyegetőzéssel .... az európai baloldal ismételten teljességgel figyelmen kívül hagyja a tényeket: jelenleg az Európai Bizottság és a magyar kormány között a megszokott eljárási rendnek megfelelően folyamatos konzultáció zajlik az egyes magyar jogszabályok tekintetében. A magyar kormány pedig többször kifejezte nyitottságát az esetlegesen kifogásolt kérdésekben való egyeztetésre."

Akkor a magyar néppárti delegáció úgy fogalmazott: "az Európai Parlament, az Európai Bizottság rendelkezésére álló apparátus nélkül nem tud megalapozott szakmai véleményt, csak politikai álláspontot adni. Az EP baloldali többsége megteheti, hogy ismételten hazug és pártpolitikai érdekeken alapuló határozatot fogadjon el Magyarország ellen. Ez a pártos politikai ítélet azonban már megszületése pillanatában hiteltelen." "Különösen súlyos felelőtlenség, hogy az Európai Unió történelmének legsúlyosabb gazdasági-politikai válságának időszakában a baloldal ilyen alaptalan lejárató akciókat kezdeményez, mellyel rendkívül veszélyes precedenst teremt az Európai Unióban" - tették hozzá, visszautasítva "a szocialista, liberális és zöld frakciók alaptalan kritikáit és az ország lejáratására irányuló kezdeményezését".

Olvasóink írták

  • 1. cyt 2012. január 11. 16:32
    „Azt hiszem jobb lenne, ha G.V. többet foglalkozna a saját országának "problémáival", és el is olvashatta volna a magyar "okiratokat" mielőtt ilyen módon kiterítette a lapjait. Bár a blamázst a szoclib sajtó már nem szokta olyan hangosan publikálni, mint amilyen hangos a balmázs kialakulása előtt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öngyilkos merényletet követtek el tálibok Kelet-Afganisztánban

Tíz ember halt meg kedden a kelet-afganisztáni Seránban, ahol tálib lázadók megtámadtak egy… Tovább olvasom