Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Gyász! Elhunyt a világhírű író

Kilencvenkilenc évesen elhunyt Ernesto Sábato világhírű argentin író, festő és elkötelezett értelmiségi, a 20. századi argentin irodalom utolsó élő legendája, a katonai diktatúra "elszámoltatója".
Három megjelent regénye közül az első, Az alagút (1948), amelyet 1987-ben magyarul is kiadtak a Modern könyvtár sorozatban, az egzisztencializmus klasszikusának számít. A fizikusból lett író 1984-ben megkapta a spanyolajkú világ legrangosabb irodalmi kitüntetését, a spanyol Cervantes-díjat, amelyet előtte csak egy argentin szerzőnek ítéltek oda, Jorge Luis Borgesnek.

Nemcsak íróként és festőművészként vált azonban híressé, hanem politikai aktivistaként is. A katonai diktatúra utáni első polgári elnök, Raúl Alfonsín felkérésére 1983-ban elvállalta annak a tényfeltáró bizottságnak a vezetését, amely a katonai diktatúra idején történt politikai gyilkosságokat, kínzásokat, jogsértéseket, az eltűntek sorsát vizsgálta és tanúvallomások alapján elsőként foglalta jegyzőkönyvbe a hadsereg által elkövetett jogsértéseket.

Az 50 ezer oldalnyi jegyzőkönyv alapján Sábato által összeállított, Nunca más (Soha többé) címmel világszerte ismertté vált jelentés, a "borzalmak jegyzőkönyve", a mai napig a legfontosabb dokumentuma a katonai diktatúra (1976-1983) alatt elkövetett jogsértéseknek, és a tettesek elleni számos per alapjául szolgált.

Sábato június 24-én töltötte volna be 100. életévét.

Olvasóink írták

  • 1. Nátrix73 2011. május 02. 19:47
    „Nyugodjék békében. Kár, hogy mindazok, akik Oszama halála fölött örömködnek vagy búsonganak egy nyavalyás kommentet sem eresztettek meg az ő emlékére...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtalálták az Air France 447-es járatának fekete dobozát

A tenger alatti kutatás eredményeképpen megtalálták az Air France légitársaság 2009. június 1-jén… Tovább olvasom