Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Gyász! Meghalt Neil Armstrong, aki elsőként lépett a Holdra

Egy hónap eleji bypass műtét után 82 éves korában meghalt Neil Armstrong, aki elsőként lépett a Holdra.
Amerkai sajtóértesülések szerint meghalt szombaton Neil Armstrong amerikai űrhajós, aki elsőként lépett idegen égitest, a Hold felszínére 1969-ben.

Az asztronauta 82 éves volt, a hónap elején bypass műtétet végeztek a szívén.

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy


Az Apollo 11 legénységének parancsnokaként ő volt az első ember, aki kilépett a Hold felszínére 1969. július 20-án. "Kis lépés egy embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek" - jelentette ki akkor. A Sas nevű leszálló egységen vele együtt érkezett a Holdra Buzz (Edwin) Aldrin is, de ő "csak" másodikként tette lábát a felszínre. Harmadik társuk, Michael Collins eközben a Hold körül keringett a Columbia anyaegységben.
Amikor Armstrongot megkérdezték, milyen volt a Holdon, a szokásos szűkszavúságával azt válaszolta: "érdekes hely, ajánlom".

Ohióban született 1930. augusztus 5-én, egy farmon nevelkedett. Már gyerekkorában élénken érdeklődött a repülés iránt, és 16 évesen megszerezte a pilóta jogosítványt. A légierő kötelékében harcolt a koreai háborúban, ahol 1949-től kezdve 78 harci bevetésben vett részt. Az amerikai űrkutatási hivatalhoz (NASA) 1955-ben került berepülő pilótaként, és több mint 200 különféle repülő szerkezetet próbált ki. Az asztronautákat kiképző programba 1962-ben vonták be. Gyémántkoszorús vitorlázórepülő is volt.

Első űrutazását 1966-ban, a Gemini 8 űrhajó parancsnokaként tette. A holdraszállás után nem folytatta az űrrepüléseket, hanem csatlakozott a NASA kutató gárdájához. Egy év múlva a Cincinnati egyetem mérnök professzora lett. Későbbi éveit a katedra és ohiói farmja között osztotta meg. A közszerepléstől általában óvakodott. Kétszer nősült, két felnőtt fiút hagyott hátra.

Olvasóink írták

52 hozzászólás
 • 52. aaronkaa 2012. augusztus 28. 12:12
  „46. hős 2012.08.27. 12:43
  Képzeld, felettem fényesen világító, lebegő gömbök jelentek meg elalvás előtt!
  Aztán lekapcsoltam a villanyt ... :-)”
 • 51. TomTaylor 2012. augusztus 27. 18:48
  „46. hős 2012.08.27. 12:43
  Könyveket is ajánlgatsz, köszönjük.
  Csak nehogy Aranyi Lászlót is megemlítsd, mert "az" már mindennek az alja!”
 • 50. TomTaylor 2012. augusztus 27. 18:45
  „46. hős 2012.08.27. 12:43
  "Nos addig én sem hittem az egészben,míg 2 alkalommal a saját szememmel nem láttam.Micsoda hülye vagyok mi?Láttam ufo-t!"

  Láttál ufót? És akkor most essünk hasra előtted?
  Én is láttam ufót, meg a szomszédom is, és az anyósom is! Meg a bolti pénztáros is, bizony!
  Mivel az UFO kifelejzés Azonosítatlan Repülő Tárgyat jelent, bárki aki nem tudja, hogy mit lát az égen az ufó észlelő! Erről ennyit.”
 • 49. hős 2012. augusztus 27. 15:32
  „Ha a kutatótársad,akkor keresd fel személyesen és kérdezd meg az ominózus beszélgetésről.Amennyiben a planetárium akkori igazgatójáról van szó.Tanulni sohasem késő???

  Weöres Sándor: A kimondhatatlan (Teljesség felé)
  Teljes bölcsesség a kőé s a meztelen léleké. A semmit- sem-tudás azonos a mindent-tudással. Menj a fényhez, de ne kérdezz tőle semmit. Akinek nincs szüksége arra, hogy kérdezzen: közös a felelettel. Mihelyt okosabb vagy bárkinél: ostobább vagy mindenkinél. Hogy okosabb legyen, ezt jogosan csak a mester teheti, aki "okosabb"- ságából eredő ostobaságával tisztában van s akinek részéről a tanítás alázat: a hallgató bölcset alárendeli a beszélő bolondnak. Az igazság, mihelyt kimondtad: már nem igazság; legjobb esetben is csak gyarló megközelítése az igazságnak. A bölcs csak addig bölcs, ameddig hallgat; mihelyt megszólal, bolond, mert tápláló tudásának csak az emészthetetlen héját adhatja át. "Ami ebbe a szerencsétlen héjba úgy-ahogy belefér: azt keresd, azt edd" - többet nem tehet. Ha az igazságot akarod birtokolni, a tanításokat csak segítségül használhatod, önmagad mélyén kell rátalálnod.”
 • 48. Foma 2012. augusztus 27. 15:15
  „"46. hős 2012.08.27. 12:43
  V.Imre!
  Nos akkor jobban próbálj memorizálni,mert a beszélgetés teljesen világosan szólt,amit itt nem tudok bizonyítani sajnos."

  Persze, hogy nem tudod, mert pont az ellenkezőjéről szólt.:-) Nyugodtan keresd meg Mizser Attilát, ha minden igaz, akkor az Index hasonló témájú topikjaiban megtalálod, ahol pont azon munkálkodik, hogy az ilyen tévhiteket eloszlassa.:-)”
 • 47. v.imre 2012. augusztus 27. 14:14
  „46. hős

  ...Tanulni sohasem késő... Amúgy az ember nem érti félre kutató társát a szakmában. Világos a memorizálásom?”
 • 46. hős 2012. augusztus 27. 12:43
  „V.Imre!

  Nos akkor jobban próbálj memorizálni,mert a beszélgetés teljesen világosan szólt,amit itt nem tudok bizonyítani sajnos.
  A Piri Reis- féle térképben pedig ne csak az ám a csoda,hogy mutatja az Antarktisz létét,hanem annak szárazföldi,jégtakaró nélküli partvonalát ábrázolja.
  Látom a nagy többség támad engem azért mert próbálom a történteket más oldalról is nézni.Valaki szóba hozta itt az ufo-kat.Nos addig én sem hittem az egészben,míg 2 alkalommal a saját szememmel nem láttam.Micsoda hülye vagyok mi?Láttam ufo-t!Csak is hibbant lehetek?!Utoljára írok ide,de szeretnék egy remek könyvet ajánlani minden kedves hozzászólónak:Frijof Capra: a fizika taója.Ja és esetleg Balogh Béla: A végső valóság.”
 • 45. THK 2012. augusztus 27. 11:22
  „42. aaronkaa,
  azért jó, h ezt beírtad ellensúlyozásként, mert különben elkeserítő látni, mekkora rombolást végzett a bulvármédia :(”
 • 44. Foma 2012. augusztus 27. 11:20
  „"Ezekre a szellemi toprongyokra az a jellemző,hogy amit nem látnak a saját szemükkel az nincs is..."

  Vannak emberek, akik felnőttként is mesevilágban élnek, lételemük, hogy kell valami misztikus, rejtélyes dolog az életükben. Ők szeretnek rettegni a Nibirutól, az UFO-któl, a spájzban meg szellemeket látnak.:-) Nekik nem elég a világ számtalan létező csodája, mindenáron egy saját, elképzelt világot építenek fel magukban. Ha az amerikaiak végül nem jutottak volna fel a Holdra, akkor viszont biztosan azt hinnék, hogy voltak ott, és titkos holdbázisokról suttognának..:-))”
 • 43. macs 2012. augusztus 27. 10:50
  „v.imre,
  csak mint érdekesség kiegészítésül, oly annyira komolyan vették a hatalmas déli kontinens létezését, hogy Cook kapitányt az Admiralitás 1769-es napfogyatkozás megfigyelésére Tahitire küldte, de kapott egy titkos feladatot is, a Terra Australis Incognita megkeresését.”
 • 42. aaronkaa 2012. augusztus 27. 10:32
  „Elkezdtem írni egy hozzászólást, a Holdra-szállás megtörténte mellett érvelve, (számtalan megcáfolhatatlan bizonyíték, rádiójelek, nagyfelbotású fényképek a Hold felszínéről a hátrahagyott nyomokkal, eszközökkel, zászlókkal, stb.) de abbahagytam az írást, mert rájöttem: egyszerűen nincs értelme olyanokkal vitatkozni, akik "hit"-beli kérdéseket csinálnak tudományos tényekből.
  Sajnos a tudomány is hajlamos dogmákat létrehozni, amikről utólag kiderül, hogy téves elképzelésnek bizonyulnak... de azért ne nevettesük már ki magunkat pletykalapok összeesküvés elméleteivel.
  Többször felmerült kérdésként: miért nem történt 40 éve semmi? Azért, mert egy Holdutazás rengeteg költséggel és hatalmas kockázatokkal jár, mai szinten is. A hidegháború alatt vállalták ezeket a költségeket és kockázatokat, az emberáldozatokat sokkal jobban fogadta a közvélemény akkoriban. Ha Kína megjelenne a Holdon, az amerikaiak is azonnal visszatérnének... de jelenleg nincs oka a visszatérésnek, csak felesleges pénzkidobás, felesleges kockázat, tudományos szempontból pedig már nincs jelentősége.
  Persze saját véleményem szerint is nagy baj, hogy 40 éve nem történt semmi, már rég egy kisebb Holdbázist kellett volna létrehozni...”
 • 41. bertife 2012. augusztus 27. 07:56
  „lelketlen:

  Ilyet állítasz,hogy van nemzetközi űrállomás?
  Majd jön 1-2 idióta,barom és közli veled,hogy ilyen nincs, az csak a képzelet szüleménye....:)
  Ezekre a szellemi toprongyokra az a jellemző,hogy amit nem látnak a saját szemükkel az nincs is...”
 • 40. kalkutta 2012. augusztus 27. 01:57
  „Isten nyugosztalja. Az emberiség haladásának egyik hőse volt. Nekem sokat adott akkor. Nagy teljesítménye után hosszú életet élt amit bátorságával és szerénységével bőven megérdemelt.

  De, hogy ennyi hülye legyen a kommentelők között? Kősziklára épít aki az emberi butaságra épít. Egyáltalán. "Ezek" elhiszik, hogy a Föld gömbölyű és a Nap körül kering?”
 • 39. lelketlen 2012. augusztus 27. 01:04
  „36.v.imre.
  37.Szemif.
  Köszönöm a válaszaitokat.
  Egyetértek Veletek,nehéz téma,rengeteg mende-monda,cáfolat talán annyi,hogy egy nemzetközi összefogással
  megalkotott váltott személyzettel üzemelő űrállomás kering felettünk.
  Ezt nem lehetett volna megalkotni,ha egymást verik át az "űrhatalmak"
  Nyugodjon békében mindenki Aki az emberiség érdekében tett valamit és már nincsennek közöttünk.
  Szervusztok.”
 • 38. TomTaylor 2012. augusztus 26. 23:51
  „Kedves Hős!

  33. v.imre 2012.08.26. 22:52

  Ezek szerint nem figyeltél elég jól oda a rádióadásra. Bizonyára nagyon lefoglalt a vezetés. Másként nem tudom értelmezni azt, hogy épp az ellenkezőjét állítod, mint v.imre ugyanarról a beszélgetésről.”
 • 37. Szemif 2012. augusztus 26. 23:37
  „35. lelketlen

  Sajnos már ő sem él, 2010-ben hunyt el, élete végéig tagadta, hogy járt volna az űrben.

  Egyébként Armstrong halála ha szabad ilyet mondani sajnos várható volt, az Apollo asztronauták már szinte mind túl vannak a nyolcvanon, az elkövetkező 10-15 évben még több ilyen hírrel fogunk találkozni.
  Őszintén remélem, hogy lesz olyan Apollo űrhajós, aki még megéli, hogy újra ember lépjen a Holdra.

  Armstrong "kis lépése" pedig a 20. század egyik legismertebb mondata marad, és ő pedig Gagarin után a második legismertebb űrhajós. Halálával egy élő legendával lettünk szegényebbek.”
 • 36. v.imre 2012. augusztus 26. 23:19
  „35.lelketlen

  Igazad van. Hirtelen csak az "esetre" reagáltam egy angolok (vagy amerikaiak) által vele forgatott közel egy órás filmriportra visszaemlékezve. Tényleg, a mende-monda azon alapult, hogy Kínában zuhant le és sérült meg az "űrutazása" következtében.”
 • 35. lelketlen 2012. augusztus 26. 23:02
  „19 és 23 részére.
  az Általatok említett személy nem Tupoljev,hanem Iljusin fia repülőmérnök hadászati berepülő pilóta volt.
  Nem volt tagja az űrhajós csapatnak,az elején oda csak pilóták kellettek,Ő túlképzett volt anno.
  Tény súlyos sérülések érték egy kisérleti gép lehozása közben.Személye annyira fontos volt az akkori szovjet
  vezetésnek,hogy a "fasírt"állapot ellenére elérték a kínai hatóságoknál több mint 11 hónapot meghaladó nem
  hagyományos gyógyítását.Kínából egészségesen tért vissza a SZU-ba.Jelenleg is él,nyugalmazott repülő vezérőrnagy.
  Forrás:az aktuális "ARANYSAS"és "AERO-MAGAZIN"
  Üdv.”
 • 34. TomTaylor 2012. augusztus 26. 22:53
  „29. hős 2012.08.26. 21:43

  Nem nézlek hülyének, ilyet nem is írtam.

  "Sok-sok dolog van ami még ki fog derülni,s az embereknek le fog esni az álla.Olyanok ,amiket eddig dogmaként hangoztattak."
  Nem akarlak megsérteni, de nem hiszem, hogy Te több "titkot" tudsz, mint a mai kutatók és felfedezők. Sajnálom.”
 • 33. v.imre 2012. augusztus 26. 22:52
  „29.hős

  Akkor, a Kondor Katalinnal beszélgető szakemberek a téves ismeretekkel, illetve az eseményekről technikai információkkal nem rendelkezők feltevéseit cáfolták magyarázatokkal, ismertetésekkel, mindazon közvetlen információkkal, amelyekhez személyes, vagy munkakapcsolatok útján rendelkeztek. Cáfolták mindazon rádiótechnikai ismeret birtokában, amelyeket bárhol a világon nyomon követtek a rádiómegfigyelő állomások, amatőrök, ellenségek, bárki. Ma már elérhetőek a hold felszínéről küldött fényképek az ott tevékenykedett űrhajósok lábnyomait is felismerhető részletességgel megjelenítve. Továbbá az utak során használt és ott maradt technikai eszközök, berendezések teljességével. Magam is hallgattam az akkori beszélgetést, ami éppen a tájékozatlanság ködét volt hivatva eloszlatni. Továbbá 1 millió ember nézte a helyszínen az Apolló 11 startját. Egy modellt nem lehet kilőni az űrbe. És a többi és a többi.”
52 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lövöldözés az Empire State Buildingnél: a rendőrök golyóitól sebesült meg a 9 járókelő

Mind a kilenc járókelőt két olyan rendőr sebesítette meg, akik korábban soha nem sütötték el… Tovább olvasom