Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Gyásznapot tartottak Ukrajnában

Nemzeti gyásznapot tartottak vasárnap Ukrajnában - a keleti országrész kivételével - az előző nap a keleti Luhanszk térségében lelőtt repülőgépen utazó 49 katona halála miatt.
Kijevben, a Függetlenség terén (Majdan) több ezer gyászoló gyűlt össze, és lehajtott fővel, egy percig tartó csendben emlékezett meg az elhunytakról, akikért megkondították a templomok harangjait is. A téren egy ortodox pap misézett egy emelvényen, amelyet fekete maszkos, terepszínű ruhás férfiak vettek körül.

"Kétségbe vagyok esve, ez árulás, nem tudom, miként segíthetnék" - mondta egy ötvenes éveiben járó mérnök a brit hírügynökség tudósítójának. Egy koreográfus nő arra panaszkodott, hogy nagyon nyugtalan, és azt mondta, hogy elsiratja a halott katonákat, és imádkozik értük.

A Majdanon és a környékén februárban több mint száz tüntető vesztette életét az összecsapásokban, mire sikerült megdönteni Viktor Janukovics elnök uralmát. A téren emlékműveket emeltek, és néhány tüntető még mindig ott táborozik a szélein, aggódva a törékeny béke és amiatt, hogy milyen irányba halad az ország.

Ukrajnának új, Európa-párti vezetése van, és Petro Porosenko új elnök intenzívebbé tette a katonai hadjáratot a keleti országrészben, és egy orosz megbízottal is tárgyalt a béke helyreállítása érdekében.

Az ígérte, hogy kemény választ ad a repülőgép lelövésére. Ezt egyesek szükségesnek tartják a szeparatisták leveréséhez, mások viszont attól félnek, hogy totális háború tör ki a tankokkal felfegyverkezett lázadókkal. Kijev és Washington az állítja, hogy a harckocsik Oroszországból érkeztek, de Moszkva tagadja, hogy támogatná a szeparatistákat.

A leszálláshoz készülő katonai repülőgép lelövése Luhanszk repülőterén nagyobb veszteséget okozott, mint bármely korábbi incidens a konfliktus kezdete óta. Növelte a feszültséget Kijev és Moszkva között, miközben arról próbálnak megegyezni, hogy mennyit fizessen Ukrajna az orosz földgázért. 1,95 milliárd dollár kifizetésének a határideje hétfőn lejár, és akkor megszűnik a gáz szállítása, s emiatt megszakadhat az áramlása Európa többi része felé.

Kelet-Ukrajnában figyelmen kívül hagyták a nemzeti gyásznapról szóló elnöki rendeletet, és nem emlékeztek meg az elesettekről. Mindennap gyászolhatjuk a gyerekeinket és az egyszerű állampolgárokat, akik "az ukránok miatt haltak meg" - jelentette ki az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság egyik szóvivője, hozzátéve, hogy ha nem sértették volna meg a köztársaság légterét, akkor a katonák nem haltak volna meg.

"Háborút akartak, hát itt van nekik. A háború áldozatokkal jár, ezzel szembe kell nézniük" - mondta egy asszony a tudósítónak. Egy fiatalember szerint a gép lelövése jogos katonai győzelem. Mi csak az elismerésünket kértük Kijevtől, de helyette gyilkosokat küldtek - érvelt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meggyilkolták az egyik koszovói képviselőjelöltet

Elvis Pistára egy étterem udvarán lőttek rá, ahol felesége születésnapját ünnepelte. Tovább olvasom