Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 9°C Még több cikk.

Gyászol a város! Lelőtték a polgármestert

Lelőtték Jevgenyij Duskót, a Moszkva melletti Szergijev Poszad polgármesterét hétfőn.
A nyomozó hatóságok szerint Dusko minden jel szerint bérgyilkosság áldozata lett: legalább hét találat érte.

A városka képviselői az önkormányzat hétfői ülésén hozott határozattal Dmitrij Medvegyev elnökhöz fordultak, azt kérve, hogy vonja személyes ellenőrzése alá a várost, valamint a polgármester meggyilkolása ügyében folyó nyomozást, és bejelentették, hogy a lakosság körében aláírások gyűjtésébe kezdenek e kérés alátámasztására.

A polgármester a kórházban belehalt sérüléseibe.

A hatóságok több különböző feltételezésből kiindulva nyomoznak, de a városka önkormányzatánál Dusko hivatali munkájával hozták összefüggésbe a gyilkosságot. Az Interfaxnak egy forrás kifejtette: a merénylet számos vonása profi gyilkosra enged következtetni.

Julija Nyesztyerova, az önkormányzat sajtótitkára elmondta: Duskót áprilisban választották meg, és azonnal hozzálátott, hogy rendet tegyen a házkezelés és a közszolgáltatások területén, ahol a szóvivő szerint "valóságos bacchanália dúlt".

A két terület az egész országban a vesztegetések melegágya, és hatalmas mennyiségű állami és önkormányzati pénzt "nyelnek el" az itt dolgozó hivatalnokok.

Dusko édesapja az Eho Moszkvi rádiónak nyilatkozva fia korábbi vállalkozói tevékenységével hozta összefüggésbe a történteket. Úgy vélte, a gyilkossághoz köze lehet a helyi hivatalnokoknak, üzletembereknek, vagy a titkosszolgálatoknak és fegyveres testületeknek. "Nem egyszer mondta, hogy fenyegeti az ügyész, annak helyettese és a nyomozati bizottság vezetője, mert megzavarta az üzletüket" - mondta az apa.

A nyomozati hatóság szerint köztudott, hogy Duskónak konfliktusai voltak a járási vezetéssel, és hogy nem egyszer elmondta: a helyi nagy üzletembereket képviselő személyek is megfenyegették.

A Moszkvától alig 50 kilométerre lévő városkát korábban Zagorszknak nevezték, és fő nevezetessége az ország legnagyobb ortodox monostora, amelynek építése a XIV. században kezdődött, s amely ma szerepel az UNESCO világörökségi listáján.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kadhafi fiának átadásáról tárgyal a hágai bíróság

Nemzetközi Büntetőbíróság tárgyalásokat folytat a líbiai felkelőkkel arról, hogy adják át Moammer Kadhafi Tripoliban elfogott második legidősebb fiát, Szeif al-Iszlámot. Tovább olvasom