Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Gyerekek ellen irányul a szerbiai erőszakos cselekmények 20 százaléka

Egyre nagyobb méreteket ölt Szerbiában az erőszak, évről évre 700-800 új esettel nő az erőszakos cselekmények száma, amelyek több mint 20 százaléka a gyerekek ellen irányul - hangzott el csütörtökön egy kragujeváci konferencián.
A tanácskozás résztvevői egyetértettek abban, hogy a gyerekeket ért támadások miatt szigorúbb és gyorsabb büntetésekre van szükség.

A Gyerekek erőszaktól való védelme Délkelet-Európában elnevezésű projekt kétnapos záró konferenciáján Slavica Djukic Dejanovic szerb egészségügyi miniszter megállapította, hogy az erőszakkal szembeni zéró toleranciát kell célul kitűzni, emellett azonban változtatni kell a gyereknevelés módján is.

"A gyerekek - ahogy a felnőttek is - azt adják, amijük van. Ha agresszív módszerekkel neveljük őket, akkor agresszió alakul ki bennük is" - magyarázta a tárcavezető. Szerinte az igazságügyi szervek lassan reagálnak, sokat kell várni a büntetésekre, még akkor is, amikor bizonyosságot nyer, hogy erőszak történt.

Brankica Jankovic szociálisügyi államtitkár a tavalyi évre vonatkozó adatokat ismertetve elmondta, hogy összesen 9325 erőszakos esetet jelentettek országszerte, ezek több mint 20 százalékát gyerekek ellen követték el. 2006 óta folyamatosan nő az erőszakos cselekmények száma: évente 700-800-zal. Kiemelte, hogy azokban a közösségekben aktívabb az erőszak elleni fellépés, ahol a szociális központ, a rendőrség, az iskola, valamint az egészségügyi és nem kormányzati szervek együttműködnek.

Muhedin Fijuljin oktatásügyi államtitkár rámutatott arra, hogy amióta 2005-ben elindították az Erőszakmentes iskola elnevezésű programot, egyes iskolában a felére csökkent az agresszió, az erőszak ellenes fellépést támogató magatartás pedig 56-85 százalékkal nőtt. A programban eddig mintegy 17 ezer tanár és 230 ezer diák vett részt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Arafat halálának okára nem derül fény

Sem megerősíteni, sem kizárni nem lehet, hogy Jasszer Arafat polóniummérgezés áldozata lett. Tovább olvasom