Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Gyermekeiket kényszerítette betörésekre egy horvátországi roma hálózat

A 27 roma pere hétfőn kezdődött Nancyban: Franciaországban, Belgiumban és Németországban a gyerekeket betörésre.

Megkezdődött hétfőn annak a 27 horvát állampolgárságú romának a pere a kelet-franciaországi Nancyban, akik gyermekeiket betörésekre kényszerítették Franciaországban, Belgiumban és Németországban.

Az ügyészség szimbolikusnak tartja az esetet néhány nappal azt követően, hogy Manuel Valls belügyminiszter az illegális cigány telepek felszámolása kapcsán többször megismételte, hogy szerinte a romáknak haza kell térniük Romániába és Bulgáriába, mert többségük nem akar beilleszkedni a francia társadalomba, mivel "az életmódjuk nagyon különbözik a miénktől".

"Remélem, hogy nem lesz (a romák ellen) jogi megbélyegzés a jelenlegi politikai megbélyegzéshez hasonlóan" - mondta Alain Behr, a banda egyik vezetőjének ügyvédje.

A három családhoz tartozó 27 gyanúsítottnak mintegy száz, 2011-ben, az akkor tizenéves gyermekeik által elkövetett betörésért kell felelnie a nancy-i büntetőbíróságon. A per két hétig tart, a gyanúsítottakat tíz év szabadságvesztéssel sújthatják.

Grégory Weil ügyész-helyettes elmondta: a gyermekeket születésüktől fogva lopni tanították, iskolába nem jártak soha.

A gyanúsítottak egy részét emberkereskedelemmel is vádolják, mivel a nyomozás során kiderült, hogy a családok üzleteltek egymás között a gyerekekkel, volt amelyiket közel 100 ezer euróért (30 millió forintért) adták "kölcsön". A védelem vitatja ezt a vádpontot, s azt állítja, esküvői ajándékokról volt csak szó.

A nyomozás 2011-ben kezdődött, miután a rendőröknek sikerült egy gépkocsit azonosítaniuk egy betörési kísérlet után. Franciaország keleti részén ekkoriban elszaporodtak az olyan felderítetlen betörések, amelyeket a lakástulajdonosok távollétében követtek el, általában napközben. A betörők kizárólag ékszereket és készpénzt vittek el a feltört lakásokból. 2011 szeptemberében a francia csendőrség 12 személyt vett őrizetben Elzászban és Lotaringiában, s ezt követően az egész hálózatot sikerült felgöngyölíteni, amely összesen mintegy száz betörést hajtott végre Franciaország teljes területén, valamint Belgiumban és Németországban.

A vád szerint egy gyermek havonta 5 ezer eurós (1,5 millió forintos) bevételt biztosított a hálózatnak. A teljes kár több millió euróra becsülhető.

A csaknem két évig tartó nyomozás során egy piramisszerűen felépített hálózat rajzolódott fel, amelyben a gyermekeknek 11 éves koruktól "dolgozniuk" kellett. Mindhárom családot egy megrendelő házaspár irányította, a többiek pedig a gyerekeket szállították a betörések helyszínére.

A hálózat vezetője a gyanú szerint egy 66 éves nő volt, ő irányította a három családot és felelt a logisztikai kérdésekért. Őt Horvátország uniós csatlakozásának másnapján, július 2-án vették őrizetbe egy európai elfogató parancs értelmében. Jelenleg előzetes letartóztatásban Franciaországban tartják fogva, őt egy külön perben állítják majd bíróság elé.

Olvasóink írták

  • 2. pachakuti 2013. szeptember 30. 15:59
    „A három családhoz tartozó 27 gyanúsítottnak mintegy száz, 2011-ben, az akkor tizenéves gyermekeik által elkövetett betörésért kell felelnie a nancy-i büntetőbíróságon. A per két hétig tart, a gyanúsítottakat tíz év szabadságvesztéssel sújthatják. Grégory Weil ügyész-helyettes elmondta: a gyermekeket születésüktől fogva lopni tanították, iskolába nem jártak soha. A gyanúsítottak egy részét emberkereskedelemmel is vádolják, mivel a nyomozás során kiderült, hogy a családok üzleteltek egymás között a gyerekekkel, volt amelyiket közel 100 ezer euróért (30 millió forintért) adták "kölcsön". A védelem vitatja ezt a vádpontot, s azt állítja, "esküvői ajándékokról" volt csak szó.”
  • 1. zero 2013. szeptember 30. 15:06
    „http://www.youtube.com/watch?v=3cIcnkVF7wI#t=74”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Költségvetési kötélhúzás Washingtonban, pénz nélkül maradhat a kormányzat

A világ leggazdagabb országának a kormánya pénz nélkül maradhat, bezárnak az amerikai szövetségi… Tovább olvasom