Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Győzelmére emlékezik a Hamász

Megszólaltak a szirénák vasárnap Gázában annak első évfordulóján, hogy rövid de véres háború kezdődött Izrael és a Gázai övezetet ellenőrző Hamász iszlamista mozgalom között.
A szirénák helyi idő szerint 11 óra 20 perckor harsantak fel, amikor épp egy évvel ezelőtt, 2008. december 27-én az izraeli hadsereg megkezdte az "Öntött ólom" hadművelet első légitámadásait az övezet ellen, azzal a céllal, hogy véget vessen a palesztinok onnan intézett rakétatámadásainak izraeli területek ellen.

"Gáza eltökélt akarata győzedelmeskedett, a földjét becsülettel védő ellenállást nem törték meg" - hangoztatta Ahmed Bahar magas rangú Hamász-tisztségviselő egy emlékmű avatásakor.

Este a Hamász-kormány feje, Iszmáil Haníje mond tévébeszédet. A megemlékezések egészen január 18-ig tartanak - idén azon a napon ért véget a konfliktus, mindkét fél egyoldalú tűzszünetével. Azóta viszonylagos nyugalom van.

A Hamász hívei már tartottak vasárnap több demonstrációt és egyperces néma megemlékezéseket, bár a terület nagy részén a lakosság nem mutatott érdeklődést az évfordulós események iránt, sőt, egyesek már bírálták is az iszlamista mozgalmat, amiért nem az ő szükségleteik kielégítésével törődik inkább.

Mintegy háromezer Hamász-támogató gyűlt össze az övezet északi részén fekvő Dzsebelíja város egyik terén, a szervezet zöld zászlait és olyan családtagok fényképeit tartva a magasba, akik az izraeli offenzívában vesztették életüket. Palesztin adatok szerint mintegy 1400 palesztin halt meg a harcokban, köztük mintegy 900 civil, az izraelieknek 13 halottjuk volt.

A határ izraeli oldalán húsznál több tüntetőt vettek őrizetbe az izraeli hatóságok - közölte Miki Rózenfeld rendőrségi szóvivő. Haggaj Matar izraeli békeaktivista elmondta, hogy a tüntetők a Gázai övezetbe szerettek volna beutazni, s a földközi-tengeri földsáv több mint három éve tartó izraeli blokádjának feloldását követelték.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A pápa szegényekkel ebédelt

Szegényekkel és hajléktalanokkal együtt ebédelt egy római népkonyhán vasárnap XVI. Benedek pápa, aki… Tovább olvasom