Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Gyújtogatás áldozata lett egy síita imám Brüsszelben

Lángba borította Brüsszel egyik mecsetét hétfő este egy férfi, a merényletben életét vesztette a szentély síita imámja.
A merénylő egy benzines palackot hajított a belga főváros Anderlecht nevű negyedében lévő muzulmán templomra. Az épületben jelentős károk keletkeztek, szinte teljes egészében a tűz martaléka lett.

A 46 éves síita pap, 4 gyermek apja füstmérgezésben halt meg. Könnyebben megsebesült egy másik ember, aki az imámmal megpróbálta eloltani a felcsapó lángokat.

A gyújtogatót a rendőrség a helyszínen elfogta. Egyelőre nem közölték a nevét, mondván, hogy a nyomozás még csak kezdeti szakaszában tart.

Az elkövető szándékához nem fér kétség, több szemtanú is látta, amint a Molotov-koktélt a mecsetre hajítja.

A belgiumi síita közösség arra gyanakszik, hogy szunnita szalafisták állnak a merénylet mögött, és mint hangoztatják, erre több, bizonyítékértékű jel is mutat. Isabelle Praile, a síiták érdekvédelmi szervének képviselője emlékeztetett rá: néhány éve egy időre rendőri védelem alá helyezték a mecsetet, mert szalafisták veszélyeztették az épületet. Egy másik helyi síita vezető pedig azt hangoztatta, hogy a mecset a múltban fenyegető leveleket kapott a szunnitáktól.

Brüsszelnek ebben a nyugati kerületében sok bevándorló, főként muzulmán él. A Rida nevű mecset a legjelentősebb a Brüsszelben és környékén épített négy síita mecset közül.

Olvasóink írták

  • 2. racionalitás? 2012. március 13. 10:21
    „egy ismerős mondta-hogy menjek vele Indiába....erre nincs pénzem természetesen-de mondtam neki-elég ha látom a cserepessort.....nagy ritkán....meg a hasonló helyeket.....nem akarok bemenni a kasba!!!”
  • 1. Beroesz 2012. március 13. 07:57
    „Elegük lett a gyújtó hangú prédikációkból...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Befejeződőtt a tűzoltás Krasznahorkán

A kiállítási tárgyak 90 százaléka megmenekült a Szlovák Nemzeti Múzeum szerint, ezek elszállítása megkezdődött. Tovább olvasom