Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 18°C Még több cikk.

H1N1-járvány Szerbiában

Szerbia - Járványhelyzetet hirdetett ki Szerbiára az újinfluenzás esetek nagy száma miatt szerdán Tomica Milosavljevic egészségügyi miniszter.

Szerbiát is elérte a H1N1-járvány - jelentette be szerdán hivatalosan Tomica Milosavljevic egészségügyi miniszter.

Szerbiában 258, az újinfluenza vírusától megfertőzött embert tartottak nyilván szerdán. A hajnali órákban Nisben meghalt egy asszony, akiről feltételezték, hogy H1N1-gyel fertőzött, s ha ez bebizonyosodik, a betegség szerbiai áldozatainak száma nyolcra emelkedik.

A miniszteri bejelentés rendkívüli intézkedéseket tesz lehetővé - óvoda- és iskolabezárásokat, a sok ember jelenlétét feltételező, zárt helyen tervezett események, például koncertek betiltását -, ám ezeket a helyi hatóságok rendelik el a helyzet alakulásának függvényében. Egyelőre annyi történt, hogy az általános és középiskolások őszi szünetét november 16-áig meghosszabbították. Az egyetemeken azonban, amelyeken több ezer diák gyűlik össze naponta, a megszokott rendben megy tovább az élet.

Tomica Milosavljevic közölte, hogy bejelentése után először csak fokozott óvatossági, megelőző intézkedések várhatók. Elsősorban védőoltások, amelyeket először a legveszélyeztetettebbeknek minősített három hónaposnál idősebb gyerekek, egészségügyi és közüzemi dolgozók, valamint a terhességük első három hónapján túljutott várandós anyák kapnak meg.

Az oltások december közepén kezdődnek, s március végéig tartanak. A mintegy 3 millió vakcinára kiírt pályázatot a bázeli székhelyű Novartis nyerte, mivel egyedül ő nyújtott be értékelhető pályázatot. Az első félmillió adagot december 15-ig szállítja, a többit pedig január 30-ig, február 27-ig és március 20-ig.

Egy - csak receptre megvásárolható - oltás 799 dinárba (mintegy 2400 forint) kerül. A fertőző betegségekkel és víruskutatással foglalkozó belgrádi Torlak Intézet közvetítőként ennek feléért kínált kínai oltást, ám az ajánlatot elutasították, mert a vakcina átesett ugyan klinikai ellenőrzésen, de az Európai Unió területén még nem engedélyezték a forgalmazását.

Szerbiában az újinfluenza második nagy hullámát februárra jósolják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden sötétbe borult - óriási áramszünet Brazíliában

Brazília - Óriási áramszünet keletkezett szerdára virradó éjszaka Brazília két legnagyobb városában,… Tovább olvasom