Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 3°C | 12°C Még több cikk.

H1N1: a legkevesebb áldozattal járó járvány lehet

A legkevesebb áldozattal járó influenzajárvány lehet a H1N1-pandémia, amelynek második hulláma túl van a csúcsponton az Egyesült Államokban - idézett amerikai szakvéleményeket a keddi The Washington Post.
Vezető epidemológusok friss tanulmányai szerint a H1N1-járványban valószínűleg kevesebben halnak meg, mint a korábbi hasonló járványokban, ugyanakkor figyelmeztetnek az új vírustörzs rendkívüli szeszélyességére.

"Valószínűleg ez lesz a legenyhébb feljegyzett járvány" - foglalt állást Marc Lipsitch, a Harvard Egyetem járványkutatója. Becslése szerint az áldozatok száma 10-15 ezer lesz, a legrosszabb esetben sem halnak meg 60 ezernél többen.

A megkönnyebbülés félelemmel párosul az Egyesült Államokban: a közegészségügyi hatóságok attól tartanak, hogy a lakosság jelentős része már nem törődik az oltással, s ez végzetesnek bizonyulhat, ha a vírus újabb, harmadik hullámban fog támadni a télen, vagy egy veszélyesebb formává mutálódik.

Az amerikai elnök melletti egészségügyi tanácsadó testület augusztus végén még azt jósolta, hogy 30-90 ezer áldozata lesz az újinfluenzának. Lipstich rámutatott, akkor még azzal számoltak, hogy a lakosság mintegy 30 százaléka betegszik meg, ezzel szemben a megbetegedési arány csak 15 százalékos.

Az adatok arról tanúskodnak, hogy az elhalálozással járó fertőzések aránya kisebb a vártnál - mondta Ira Longini, a Washingtoni Egyetem biostatisztika professzora.

A USA Today arra hívta fel a figyelmet, hogy bár a vakcina mind nagyobb mennyiségben jut el a lakossághoz, az egyre kevésbé érzi szükségét annak, hogy beoltassa magát.

Korábban, amikor leginkább szükség lett volna vakcinára, hiány volt belőle, november 2-ig csak 30 millió adag ellenszérum készült el, ez a lakosság 10 százalékának lett volna elegendő. Hétfőig már 81 millió dózis vakcinát osztottak szét a 300 milliós országban.

A USA Today arról is írt, úgy tűnik, hogy a vakcina szétosztása körül korábban visszaélések történtek. Akkor, amikor a legnagyobb hiány volt az ellenszérumból, azt nem a leginkább rászorulókhoz, a legveszélyeztetettebb csoportokhoz juttatták el, hanem például olyan nagyvállalatokhoz, mint a Walt Disney World, a Toyota, továbbá katonai vállalatok, olajcégek, hajózási társaságok és pénzintézetek.

Olvasóink írták

 • 1. Walaky 2009. december 08. 17:28
  „Jó cikk.
  De!
  Hiányolom belőle a genetikai háttér bemutatását!
  Ugyanis a nálunk bevált Cavinton Japánban hatástalan, genetikai okok miatt.
  Tehát mint kérdeztem, hol a genetikai térkép?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Koszovó elismerésére szólított az USA Hágában

Koszovó függetlenségének támogatására kérte az Egyesült Államok kedden az ENSZ Nemzetközi Bíróságát,… Tovább olvasom