Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Hadat üzen a román kormány könnyű drogoknak

A hallucinogén szereket forgalmazó üzletek gyakoribb és szigorúbb vizsgálatával hadat üzen a román kormány a könnyű drogoknak, amelyek fogyasztása egyre népszerűbb a romániai kamaszok körében.
Valeriu Tabara román mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter a román kormány legutóbbi ülése után bejelentette: a hatóságok a jövőben szigorúbban fogják ellenőrizni a könnyű drogok forgalmazását, és erre a célra közös tervet dolgozott ki három minisztérium. A Tabara által irányított szaktárca mellett az egészségügyi és a belügyminisztérium kapcsolódik be az ellenőrzésekbe.

A tárcavezető szerint az ellenőrzések során a törvényesség betartását kell megvizsgálni, hiszen Romániában pontos szabályok vannak érvényben a hallucinogén anyagok forgalmazását illetően, viszont sok helyen nem tartják be azokat.

A román kormány már tavaly áprilisban szigorította az etnobotanikus könnyű drogok forgalmazását, miután a sürgősségi kórházakban az orvosok arra panaszkodtak, hogy egyre több kamasz szorul kezelésre a szóban forgó szerek fogyasztása miatt. A hatóságok akkor korlátozták az úgynevezett álomboltokban forgalmazható szerek számát, a jelenséget mégsem sikerült hatékonyan visszaszorítani.

Az ügyben megszólalt a kétgyermekes Emil Boc miniszterelnök is, aki hangsúlyozta, hogy kormányfőként, de családapaként is elsőrendű feladatának tekinti a hallucinogén szerek fogyasztásának visszaszorítását. Ugyanakkor hangot adott meggyőződésének, hogy e káros szenvedélyt a hatóságok nem lesznek képesek teljes mértékben felszámolni.

A román kormány az Európa-szerte elismertségnek örvendő lengyelországi törvény romániai alkalmazásának lehetőségeit vizsgálja. A bukaresti kormány várhatóan betiltja majd a narkotikus hatású szereket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hantavírus terjedését műholdról követhetik

A halált okozó hantavírus terjedését, a járvány kitörését hónapokkal előre műholdfelvételek… Tovább olvasom