Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

Hadihajók küldését fontolgatja az EU a líbiai partokhoz

Hadihajók küldését fontolgatja az EU a fegyveres konfliktusok dúlta Líbia partjaihoz a fegyver- és kőolajcsempészek ellen.

Hadihajók küldését fontolgatja az EU a fegyveres konfliktusok dúlta Líbia partjaihoz a fegyver- és kőolajcsempészek ellen, de attól tartanak az uniós tisztségviselők, hogy a hajók még több menekültet ösztönöznének a veszélyes tengeri út, az EU területére való bejutás megkísérlésére - értesült a Reuters brit hírügynökség uniós berkekből.

A dokumentumban, amelybe a hírügynökség még a vasárnapi, vélhetően több száz menekült halálát okozó földközi-tengeri hajóbalesetet megelőzően kapott betekintést, egyértelműen utalnak arra az aggodalomra, hogy minél több embert mentenek meg a Földközi-tengeren, az annál inkább bátoríthatja az embercsempészeket arra, hogy az eddiginél is több menekültet indítsanak útnak a tengeren nem biztonságos hajókon.

Az Európai Bizottság szóvivője nem kommentálta a Reutersnek az értesülést. Diplomaták azt mondták a hírügynökségnek, nem valószínű, hogy egy ilyen misszió létrejönne a közeljövőben.

Az olaj- és fegyvercsempészek elleni tengeri misszió az egyike annak a számos javaslatnak, amelyeket Federica Mogherininek, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének a munkatársai dolgoztak ki arra, hogy milyen módon támogathatná az unió a tervezett líbiai nemzeti egységkormányt az ENSZ közvetítésével zajló béketárgyalások sikere esetén.

Egy másik javaslat szerint az EU egy szárazföldi misszió keretében katonákat küldhetne Líbiába kőolajipari létesítmények védelmére, hogy a nemzetközi olajvállalatok újra megkezdhessék a kitermelést.

A javaslatok az unió tagállamainak külügyminiszterei elé kerülnek a hétfői tanácsülésen. A tanácskozás fő témája mindamellett új fejleményként az a vasárnapi hajószerencsétlenség lesz, amely a túlélők beszámolói szerint akár hétszáz menekült halálát is okozhatta. A hajó Líbia és Olaszország között, Líbia partjaitól 110 kilométerre süllyedt el, röviddel szombat éjfél után. A legfrissebb hírek szerint eddig huszonnégy holttestet találtak az olasz hatóságok, azt azonban egyelőre nem tudják megállapítani, hogy pontosan hányan veszhettek oda a hajószerencsétlenségben. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNCHR) közölte: ha a halottak számára vonatkozó becslések megerősítést nyernek, akkor ez minden idők legsúlyosabb menekültkatasztrófája a Földközi-tengeren.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lengyelország tiltakozott az FBI főnökének holokauszttal kapcsolatos kijelentései miatt

Az Egyesült Államok varsói nagykövete, Stephen Mull a jegyzék átvétele után, "érthetőnek"… Tovább olvasom