Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

Hagel: nyitány lehet az Afganisztánban foglyul ejtett katona elengedése

Az őrmester volt az utolsó, az iraki vagy az afganisztáni háborúban fogságba esett amerikai katona, aki még nem nyerte vissza a szabadságát.
Bowe Bergdahl amerikai őrmester afganisztáni szabadon bocsátása az amerikaiak és a tálibok tárgyalásainak nyitánya lehet - jelentette ki vasárnap az afganisztáni bagrami támaszponton az NBC televíziónak nyilatkozva Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter.

Bergdahlt az elfogása után csaknem öt évvel, szombaton engedték szabadon a tálibok a guantánamói táborban őrzött öt tálib vezetőért cserébe. Az őrmester volt az utolsó, az iraki vagy az afganisztáni háborúban fogságba esett amerikai katona, aki még nem nyerte vissza a szabadságát.

Hagel emlékeztetett arra, hogy az amerikai kormány 2012-ben lépett kapcsolatba a tálibokkal, akik azonban megszakították a tárgyalásokat, és azóta nincs kapcsolat a két fél között. Az amerikai-tálib fogolycseréről sem az afgán, sem a pakisztáni kormányt nem értesítették.

Bergdahl hivatalosan meg nem erősített értesülések szerint a tálibokkal és al-Kaida terrorszervezettel egyaránt kapcsolatban álló Hakkani Hálózat radikális iszlamista csoport foglya volt.

Susan Rice, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója a CNN-nek nyilatkozva kitérően válaszolt arra kérdésre, hogy vajon az Egyesült Államok feladta-e korábbi elvi álláspontját, hogy nem tárgyal terroristákkal. Rice szerint az amerikai kormány azt tekinti fő kötelességének, hogy egyetlen katonáját se hagyja hátra.

"Amikor terroristákkal állunk csatában és a terroristák amerikai foglyot ejtenek, attól még az a fogoly amerikai katona vagy katonanő. Továbbra is szent kötelezettségünk, hogy minden egyes személyt visszahozzunk" - mondta Rice.

Hangsúlyozta az amerikai kormány az ügyben konkrétan a katari vezetéssel tárgyalt, amely közvetítő szerepet játszott.

Rice úgy nyilatkozott, hogy a múlt héten derült ki: tényleg lehetőség nyílik Bergdahl kiszabadítására. Amerikai tájékoztatás szerint a tálibok először tavaly novemberben jelezték, hogy készek lennének a fogolycserére. Barack Obama elnök kedden beszélt a katari emírrel, aki arról biztosította, hogy az országába szállított öt tálib parancsnok egy éven át nem hagyja el a Perzsa-öböl partján fekvő monarchia területét.

A nemzetbiztonsági tanácsadó szerint az öt tálib korlátozva lesz mozgásszabadságában, de a megállapodás részleteiről többet nem kívánt elárulni. Annyit elmondott, hogy Berghdal már amerikai kommandósok őrizetében volt Kelet-Afganisztánban, amikor felszállt az öt tálib foglyot Katarba szállító repülőgép.

Azzal a bírálattal kapcsolatban, miszerint a kormány törvény sértett, amiért nem értesítette a kongresszust 30 nappal a guantánamói foglyok elszállítása előtt, Susan Rice kijelentette, hogy a törvényhozást korábban már tájékoztatták a fogolycsere lehetőségéről, de annak konkrét végrehajtásáról nem szóltak, mert attól tartottak, hogy meghiúsulhat.

Mint mondta, a fogolycsere törvényességével kapcsolatban a Pentagon konzultált az igazságügyi minisztériummal. Ismételten hangsúlyozta, hogy Washington a guantánamói börtönök bezárását szorgalmazza.

Amerikai médiajelentések szerint egyébkén nem kizárt, hogy Bergdahlnak hadbíróság elé kell állnia, mert a Rolling Stone magazin 2012-ben olyan, a tálibok által elengedett fogoly által írt - nem bizonyított hitelességű - e-maileket tett közzé, amelyben a katona azt fejtegette, hogy nem hisz többé Amerika afganisztáni missziójában, elvesztette az amerikai hadseregbe vetett bizodalmát, szégyelli, hogy amerikai és dezertálásra készül.

Hagel Bagramban nem válaszolt arra a kérdésre, hogy az őrmester szerinte nem dezertált-e, vagy nem hagyta-e el engedély nélkül az egységét. A miniszter is azt hangoztatta, hogy a kormány számára az volt a prioritás, hogy a katona épségben térjen vissza a családjához, a többi kérdés később kerül napirendre. Mint mondta, Washington értesülései szerint a katona egészsége és biztonsága egyaránt veszélybe került.

Katonai források szerint a hadsereg később dönt majd arról, hogy vádat emel-e a kiszabadult fogoly ellen, de a jelenlegi hangulat a Pentagonnál az, hogy a katona már eleget szenvedett.

A jelenleg 28 éves Bowe Bregdahl elfogásának körülményei tisztázatlanok. Sajtóértesülések szerint a tálibok fegyvertelenül, egy árnyékszéken fogták el 2009. június 30-án a kelet-afganisztáni Paktika tartományban.

Az amerikai katonáért cserébe Abdul Hakk Vaszik, a tálib-kormány volt hírszerzési miniszterhelyettese, Norullah Nori molla, volt mazar-i-sarifi tálib parancsnok, Kairullah Kairkva volt tálib belügyminiszter, Mohamed Nabi, Kualat város volt biztonsági parancsnoka és a tálibok kabuli központjának volt rádiókezelője, Mohamed Fazl hagyhatta el a sokáig titokban tartott, 5. számú guantánamói börtönt és repülhetett Dohába.

A Human Rigts Watch emberijog-védő szervezet szerint Fazl síita muszlimok ellen elkövetett tömeggyilkosságokért is felelős.

Az öt tálib katari tisztviselők kíséretében, amerikai katonai gépen hagyta el a kubai területen található amerikai haditengerészeti bázist. John McCain republikánus szenátor vasárnap a CBS televíziónak nyilatkozva kijelentette: törvényességi kérdéseket vet fel, hogy a kormányzat öt nagy kockázatot jelentő személy engedett el, akik ezrek halálért felelősek.

Az Egyesült Államok 2014-ben befejezi "harci küldetését" Afganisztánban, 2016 végére pedig kivonja onnan a kiképzési és terrorelhárítási feladatokat ellátó maradék egységeit is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét nagygyűlést tartottak a kijevi Majdanon, kelletlenül fogadták Klicskót

Kiáltványt fogadtak el, amelyben a Janukovics-rendszer elleni Majdan-tüntetéseken létrejött civil… Tovább olvasom