Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Haiti: alig győzik eltemetni a halottakat

Haiti - A földrengés sújtotta Haitin alig győzik eltemetni a halálos áldozatokat: gépekkel újabb és újabb tömegsírokat ásnak, és naponta tízezer holttestet földelnek el.
Tekintve, hogy a katasztrófa halálos áldozatainak számát mintegy 200 ezerre becsülik, és eddig mintegy 80 ezret tettek tömegsírba, ennek a feladatnak még messze nincs vége. A földönfutóvá lett emberek számát már kétmillióra becsüli a port-au-prince-i kormány, szemben a korábbi, másfél millióról szóló becsléssel. Azok száma, akik azonnali segítségre szorulnak, 250 ezer lehet - teszi hozzá a kormány.

A sérülteknek jelenleg 12 napot kell várniuk arra, hogy ellássák őket. Egy-egy sátortáborban több ezer főt szállásoltak el, és tisztálkodásra kevés lehetőségük van, vagy egyáltalán nincs. E körülmények miatt nagy a járványveszély.

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi segélyszervezet műveleti igazgatóhelyettese, Greg Elder csütörtökön elmondta, hogy egyebek mellett hasmenésjárványra és légúti fertőzések elterjedésére lehet számítani.

A használható épületek hiányára jellemző, hogy a port-au-prince-i kormány a szabad ég alatt, a tűző napon tartja üléseit. A kabinet kommunikációs "irodája" egy kempingasztalból áll egy fa árnyékában.

Százkilenc haiti árvát fogadnak be Hollandiában, az őket szállító repülőgép már útban van Port-au-Prince-ből Hollandiába - közölte csütörtökön egy holland örökbefogadási alapítvány. A gép útban Európába leszáll a Holland-Antillákon, majd folytatja útját a hollandiai Eindhoven katonai repülőterére. A fedélzeten lévő összes gyerek örökbefogadása folyamatban van, mindegyik gyereknek kijelölték már leendő nevelőszülőjét.

A haiti vezetők a francia médiában csütörtökön megjelent interjúikban hangoztatták, hogy országuk nincs gyámság alatt, s hogy Washington az amerikai erőket az ő kérésükre vetette be a fosztogatás megelőzésére és a segélyosztás biztosítására. "Mindenkinek elmondtuk, hogy párbeszéd alapján, ellenőrzött keretek között Haiti szívesen látja más országok hadseregének segítségét" - jelentette ki Jean-Max Bellerive miniszterelnök az RTL rádiónak nyilatkozva.

"Hillary Clinton amerikai külügyminiszter megkérdezte tőlem: beleegyezem-e abba, hogy amerikai katonák segítsenek az országnak. Igent mondtam" - közölte René Préval haiti elnök. Az Egyesült Államok azt tervezi, hogy további 4000 katonát küld Haitiba, amivel 15 ezerre nő a számuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fizetnie kell a klinikának az elcserélt babák miatt

Csehország - A cseh fellebbviteli bíróság helybenhagyta azt a korábbi ítéletet, amely szerint 3,2… Tovább olvasom