Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 18°C Még több cikk.

Haiti nemzeti kincsnek tekinti a Santa Maríát

A Santa Maríát a 15. század második felében építették Spanyolország északi részén.
Kolumbusz Kristóf Santa María nevű zászlóshajója Haiti számára nemzeti kincs és az ország mindent megtesz annak érdekében, hogy megvédje a vélhetően a legendás jármű roncsait rejtő helyet - hangsúlyozta Laurent Lamothe haiti kormányfő.

Barry Clifford amerikai régész a héten jelentette be, hogy a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján a több mint öt évszázaddal ezelőtt elsüllyedt híres hajó maradványai Haiti északi partjainál, a tenger mélyén találhatók. A szakember csapata egy évtizeddel ezelőtt találta meg a roncsot és le is fényképezte, ám akkor még nem tudta azonosítani. A 2003-ban készített víz alatti felvételek újraelemzése és a közelmúltban végzett felderítő merülések során gyűjtött adatok alapján azonban Clifford arra jutott, hogy a Santa María roncsait találhatták meg.

"Ha megerősítést nyer ez a felfedezés, annak óriási jelentősége lesz nemcsak Haiti, hanem az egész világ számára" - írta a Twitteren a haiti miniszterelnök. Lamothe azt is közölte, hogy személyesen beszélt Clifforddal, aki biztosította őt arról, hogy "ez a lelet a haiti népé". A régész a hét elején arról beszélt, hogy a feltárás megkezdése attól függ, mikor kapnak engedélyt a haiti kormánytól.

A haiti kormányfő az engedélyről nem szólt, ám hangoztatta, hogy a közös munka során ügyelni kell majd arra, hogy a roncsok vélt helyét megfelelően kezeljék és ezáltal biztosítva legyen a régészeti feltárások védelme. Lamothe közleményében egyúttal hangsúlyozta: ez a "nagy esemény" a világ figyelmét Haitira irányítja. A közép-amerikai ország számára rendkívül fontos cél a turisztikai ágazat újbóli beindítása.

A Santa Maríát a 15. század második felében építették Spanyolország északi részén. Kolumbusz 1492-ben bérelte ki a hajót és indult útnak vele Dél-Spanyolországból, hogy új nyugati útvonalat keressen Ázsiába. Harminchét nappal később elérte a Bahama-szigeteket, ám tíz héttel később a Santa María - Kolumbusszal a fedélzetén - zátonyra futott Haiti északi partjainál és a legénység elhagyta a hajót.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bécsi érsek örül Conchita Wurst eurovíziós győzelmének

"Isten sokszínű kertjében nagy a tarkaság. Nem mindenki, aki férfinak született, érzi magát annak,… Tovább olvasom